Valeria Ogășanu ne-a părăsit. ”A fost foarte frumos, a fost o nebunie întreagă...dar eram fericiți”

26 Feb 2023
Valeria Ogășanu ne-a părăsit. ”A fost foarte frumos, a fost o nebunie întreagă...dar eram fericiți”

Marea actriță a teatrului și filmului românesc Valeria Ogășanu s-a stins din viață la vârsta de 76 ani.  Artistă cu o carieră impresionantă, anul acesta, Valeria urma să sărbătorească 47 de ani de la căsătoria cu maestrul Virgil Ogășanu și jumătate de secol de când s-a cunoscut cu respectabilul și longevivul actor (82 de ani). Vestea dispariției marii actrițe ce a jucat în  pelicule emblematice precum ”Mihai Viteazul”, ”Brigada Diverse intră în acțiune”, ”Trandafirul Galben” ori Frații Jderi” a dat-o fiul acesteia, muzicianul Mihai Ogășanu: „Drum lin în Lumină, iubită mamă! Te iubesc!”.

Artiști colosali pentru cultura românească, cei doi s-au cunoscut pe scena Teatrului Bulandra și s-au căsătorit câțiva ani mai târziu. Nunta lor nu a avut loc la un restaurant cu ștaif, petrecerea au făcut-o în apartamentul în care se mutaseră și care era aproape gol.

”Aveam apartament de trei camere în Titulescu, acolo stăteam, îl făcusem frumos, l-am vopsit, l-am văruit, am pus în baie gresie, era o ceramică maronie, foarte frumoasă și am făcut căsătoria civilă acolo. Nu aveam nici scaune, nici masă, nu aveam nici perdele, aveam doar aragaz, frigider și atât. Și atunci, vecinii din bloc au adus mese de la ei, scaune de la ei, dar aveam un chelner de la Athénée Palace care ne servea. Acolo au venit toți actorii, inclusiv Marin Moraru. A fost foarte frumos, a fost o nebunie întreagă, cu toți colegii, mai stăteau pe jos, mai pe scaun, dar eram fericiți”, rememora marele actor nunta cu Valeria Ogășanu. Cei doi mari artiști, care nu au întrerupt colaborarea cu Bulandra ori Teatrul Național, au părăsit Bucureștiul în ultimii ani și s-au mutat în casa pe care și-au construit-o la poalele muntelui, la Cornu.

Absolventă a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L.Caragiale" în 1969, actriță la Teatrul "Lucia Sturza Bulandra", a debutat într-unul din rolurile principale ale producției DEFA-Berlin, "Marea încercare", regizat de Kurt Matzig, având ca parteneri pe actorul german Norbert Christian și pe actrița sovietică Galina Polskih.
Scena a fost mai generoasă cu ea având o activitate teatrală mai bogată decât cea din film (în "Frații Jderi" a fost jupânița Nasta).

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră