Val de temperaturi extreme peste Europa

13 Iun 2022
Val de temperaturi extreme peste Europa

Un al doilea val de căldură extremă al anului înfierbântă Spania și sudul Franței, cu temperaturi atingând valori maxime care nu sunt înregistrate în mod normal până în iulie sau august, iar experții avertizează că valurile de căldură de vară au loc mai devreme și mai des, potrivit The Guardian.

 

Prognoza statului francez a spus că temperaturile au depășit deja 35 de grade în apropierea Mediteranei și vor crește și mai mult de la mijlocul săptămânii, pe măsură ce masa de aer cald se va deplasa spre nord, cu părți din sud-vest și valea Ronului atingând 39 de grade.

 

Chiar și în Alsacia, Bretania și în regiunea Parisului, temperaturile erau de așteptat să atingă – și în unele zone să depășească semnificativ – 30 de grade, a spus prognozatorul Patrick Galois, adăugând că capitala Franței ar putea atinge 35 de grade Celsius joi.

 

Galois a spus că astfel de evenimente au avut loc „foarte rar” în iunie și apoi abia la sfârșitul lunii. „Dacă acest episod este confirmat, va fi un record în ceea ce privește cât de devreme a avut loc”, a spus el. Episoadele anterioare de temperatură extremă din iunie, cum ar fi în 2005 și 2017, nu au început să se dezvolte înainte de cel puțin data de 18 a lunii, a spus el.

 

Apogeul episodului ar trebui să fie atins între joi și sâmbătă, a spus Méteo France, adăugând că acesta este alimentat de un sistem atlantic de joasă presiune între insulele Azore și Madeira, favorizând răscoala aerului cald în vestul Europei.

 

Pe lângă temperaturile neobișnuit de ridicate în timpul zilei, este puțin probabil ca mercurul să scadă sub 20 de grade Celsius în mai multe zone peste noapte, a spus prognozatorul francez, calificând episodul ca un val de căldură în unele regiuni.

Pentru ca un eveniment de căldură extremă să fie clasificat oficial ca un val de căldură, temperaturile trebuie să depășească în mod normal valorile stabilite pentru zi și noapte, care variază regiune în regiune pentru o perioadă continuă de cel puțin trei zile.

 

În Spania vecină, temperaturile de la începutul lunii iunie sunt cele mai calde înregistrate în cel puțin 20 de ani, cu 40C în weekend în Sevilla și în apropiere de Córdoba, 42C în valea Guadiana din Extremadura și 43C în alte părți din sudul Spaniei.

 

„Ne confruntăm cu temperaturi neobișnuit de ridicate pentru iunie”, a declarat un purtător de cuvânt al Aemet, biroul meteorologic de stat, adăugând că cel mai recent episod a fost al treilea cel mai devreme înregistrat și primul care a sosit atât de devreme din 1981.

 

Prognozatorul a spus că încălzirea globală a însemnat că vara Spaniei a început acum cu 20 și 40 de zile mai devreme decât acum 50 de ani. Anul trecut a fost cel mai cald și mai uscat din Spania înregistrat, cu temperaturi atingând un maxim istoric de 47,4 C în provincia Córdoba.

 

Episoadele de căldură extremă din cele două țări urmează celei mai calde luni mai calde înregistrate în Franța și Spania. Franța a înregistrat luna trecută temperaturi de peste 38°C – cu aproximativ 17°C mai cald decât media sezonieră – în unele părți din sud.


Orașele sudice Albi, Toulouse și Montélimar și-au egalat sau depășit toate recordurile anterioare pentru luna mai, înregistrând 33,7C, 33,4C și 33,8C, în timp ce chiar și nord-vestul Normandiei a atins 27C, doborând un record din mai, datând din 1922. În Spania, o masă de aer cald și uscat care intră din Africa a dus la temperaturi zilnice „excepțional de ridicate”, între 10 și 15 °C, peste unele medii lunare locale, într-un val de căldură din mai de „intensitate extraordinară și excepțională”. Spania a înregistrat cea mai ridicată temperatură vreodată, 47,4 C, în august anul trecut, în orașul andaluz Montoro. Recordul Franței a fost înregistrat în timpul caniculei europene din 2019, când Vérargues din departamentul Hérault a atins 46C. Seceta devine, de asemenea, o preocupare din ce în ce mai mare, 35 de departamente franceze care au impus deja restricții de apă. Aproape toată Portugalia a fost clasificată ca fiind în „secetă gravă” până la sfârșitul lunii mai, potrivit serviciului național de vreme Ipma. Luna trecută a fost cea mai caldă mai din țară din 1931, cu temperatura medie cu peste 3 grade Celsius mai mare decât de obicei și cu precipitații medii de puțin sub 9 mm – aproximativ 13% din nivelul normal. Puțin peste 97% din Portugalia se află în „secetă gravă”. „Acest deficit de precipitații este în concordanță cu tendința din ultimii 20 de ani, marcată de perioade secetoase mai frecvente ca urmare a schimbărilor climatice”, a spus Vanda Pires, climatolog Ipma, adăugând că temperaturile ar putea ajunge și la 40C în Portugalia în această săptămână.

 

 

Sursa: The Guardian

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră