Apar şi primele reacţii externe după revocarea şefei Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi. Comisia Europeană și Ambasada Statelor Unite au reacționat la scurt timp după plecarea acesteia din fruntea instituției. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a revocat-o luni dimineaţă din funcţie pe şefa DNA, în urma unei decizii a Curţii Constituţionale.
Comisia Europeană ar putea fi nevoită să-şi reevalueze concluzia referitoare la sustenabilitatea luptei anticorupţie din România, din rapoartele din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), în condiţiile în care capacitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de a menţine un istoric bun al rezultatelor în circumstanţe dificile ar fi pusă sub semnul întrebării, a declarat luni pentru AGERPRES un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
''Nu comentăm hotărâri ale instanţelor naţionale sau punerea lor în aplicare. După cum ştiţi, am subliniat în mod repetat că independenţa sistemului judiciar din România şi capacitatea sa de a lupta eficient împotriva corupţiei sunt de o importanţă capitală. Acesta este elementul central al rapoartelor Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). Comisia a fost clară, în rapoarte MCV succesive, că capacitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de a-şi menţine performanţele în circumstanţe dificile era un semnal important al sustenabilităţii. Dacă acest parcurs în lupta împotriva corupţiei ar fi pus sub semnul întrebării, Comisia ar putea fi nevoită să-şi reevalueze această concluzie'', a declarat sursa citată.
Ambasada Statelor Unite la Bucureşti are de asemenea o reacţie: „Ambasada SUA își reafirmă angajamentul îndelungat de a sprijini lupta României împotriva corupției. România este model regional în privința luptei împotriva corupției. Facem apel la România să mențină și să sprijine puternicele sale instituții de luptă împotriva corupției”, arată reprezentanţa diplomatică americană la Bucureşti, citată de Digi24.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA.
"În executarea deciziei Curţii Constituţionale nr. 358/2018, preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat, astăzi, decretul de revocare a doamnei Laura Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie", a anunţat purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi.
Ea a amintit că, potrivit deciziei CCR, "preşedintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi".
Preşedintele Iohannis a afirmat constant că respectă Constituţia şi legile ţării şi a acţionat permanent în acest sens, a precizat Dobrovolschi.
Procurorul general Augustin Lazăr a emis luni ordinul prin care Anca Jurma a fost delegată în funcţia de procuror şef al DNA. Augustin Lazăr transmite "un mesaj de încredere privind continuarea cu fermitate a activităţii anticorupţie".
Ministerul Justiţiei a anunţat luni începerea selecţiei pentru propunerea în funcţia vacantă de procuror-şef al DNA, care se va desfăşura până pe 30 iulie.
"Ministerul Justiţiei organizează, în perioada 9 - 30 iulie 2018, la sediul său din Bucureşti, (...) selecţia procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire în funcţia vacantă de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Selecţia se desfăşoară în condiţiile prevăzute de art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare", se arată în anunţul postat pe site-ul Ministerului Justiţiei.
Conform sursei citate, procurorii pot depune cereri de înscriere pentru funcţia de conducere vacantă până la data de 23 iulie.
Cererile de participare la selecţie vor fi însoţite de dovada îndeplinirii condiţiilor de vechime, un proiect privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere pentru care participă la selecţie, un curriculum vitae, minim 10 lucrări întocmite de procuror în compartimentele în care şi-a desfăşurat activitatea în ultimii 5 ani, ultimul raport de evaluare a activităţii profesionale a procurorului participant la selecţie şi orice alte înscrisuri relevante.
Lista procurorilor care îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţie şi programarea interviurilor se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi pe site-ul instituţiei la data de 24 iulie, urmând ca în perioada 25 - 27 iulie candidaţii selectaţi să susţină interviurile cu ministrul Justiţiei.
Rezultatele selecţiei vor fi anunţate public la 30 iulie.