Klaus Iohannis o revocă pe Laura Codruţa Kovesi. Preşedintele îşi dezamăgeşte susţinătorii

09 Iul 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Klaus Iohannis o revocă pe Laura Codruţa Kovesi. Preşedintele îşi dezamăgeşte susţinătorii

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul de revocare din funcţie a şefei Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi.

Anunţul a fost făcut de purtătoarea de cuvânt a Administrației Prezidențiale, Mădălăina Dobrovolschi. Fapt care i-a dezamăgit pe susţinătorii săi, care comentează intens, pe reţelele de socializare, gestul preşedintelui ţării de a lăsa în seama purtătorului de cuvânt un astfel de anunţ important pentru lupta anticorupţie din ţara noastră.

Procurorul general Augustin Lazăr a emis luni ordinul prin care Anca Jurma a fost delegată în funcţia de procuror şef al DNA.

Zilele trecute, Laura Codruţa Kovesi spunea că nu va demisiona din funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Ea a făcut această precizare ca răspuns la o solicitare G4Media.ro, având în vedere decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) care îi impunea preşedintelui Klaus Iohannis să o revoce din funcţie ca urmare a propunerii făcute de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

În declaraţia făcută la Cotroceni în care a anunţat revocarea şefei DNA, purtătorul de cuvânt al preşedintelui a spus că preşedintele Klaus Iohannis subliniază că România este şi trebuie să rămână un stat de drept, iar statul de drept se manifestă zi de zi, prin decizia fiecărui cetăţean de a respecta Constituţia şi legile ţării.

Dobovolschi a citat din decizia Curţii Constituţionale a României, în care se precizează că preşedintele urmează să semneze decretul de revocare a şefei DNA.

Laura Codruţa Kovesi va face o declaraţie de presă luni la ora 12:00, anunţă Digi24.

Redăm, mai jos, integral, declaraţia de presă a purtătorului de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale:

”Bună ziua!

Vă mulţumesc pentru participarea la această declaraţie de presă.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, consideră că România nu poate face paşi înapoi de la statutul de ţară în care domneşte legea şi în care supremaţia Constituţiei este respectată. În România, lupta împotriva corupţiei nu trebuie să fie diminuată ori blocată în niciun fel. Dimpotrivă, trebuie să continue. Niciuna dintre instituţiile implicate în lupta împotriva corupţiei  nu trebuie să fie supusă presiunilor sau încercărilor de decredibilizare.

Preşedintele Klaus Iohannis subliniază că România este şi trebuie să rămână un stat de drept. Statul de drept, ca şi democraţia autentică, se manifestă zi de zi, prin decizia şi alegerea fiecărui cetăţean de a respecta, mai presus de orice, Constituţia şi legile acestei ţări. O abatere de la acest principiu ar însemna, de fapt, o lovitură şi o diminuare a statului de drept.

Într-un stat de drept, hotărârile Curţii Constituţionale trebuie, toate, respectate. Tocmai de aceea, judecătorilor constituţionali le revine responsabilitatea uriaşă ca, în asigurarea supremaţiei Constituţiei, să nu se îndepărteze de la spiritul acesteia, care se fundamentează pe tradiţiile democratice ale poporului român şi pe idealurile Revoluţiei din Decembrie 1989.

Însă, hotărârile Curţii Constituţionale trebuie respectate şi aplicate nu numai de către Preşedintele României, ci şi de majoritatea politică, o majoritate care decide modificări legislative cu impact major asupra statului de drept.

Prin Decizia nr. 358/2018 Curtea Constituţională a decis, şi citez aici: Preşedintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a afirmat constat, că respectă Constituţia şi legile ţării şi a acţionat permanent în acest sens. Prin urmare, în executarea deciziei Curţii Constituţionale nr. 358/2018, Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis,  a semnat, astăzi, decretul de revocare  a doamnei Laura Codruţa Kövesi din funcţia de  procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, subliniază că lupta împotriva corupţiei nu trebuie, în niciun caz, abandonată sau încetinită. Corupţia afectează viaţa fiecărui cetăţean şi dezvoltarea României. Banul public nu poate fi folosit în interes personal sau de grup, iar deturnarea resurselor publice şi blocarea luptei anticorupţie se traduce prin lipsa de spitale, şcoli, autostrăzi, administraţie publică eficientă.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, atrage atenţia că, indiferent de numele procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, această instituţie are obligaţia să-şi continue activitatea în mod profesionist, la cel mai înalt nivel de performanţă.

Vă mulţumesc foarte mult”.

Decizia Curţii Constituţionale, care a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedinte, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi, şi a stabilit că preşedintele urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA, a fost publicată în 7 iunie în Monitorul Oficial, reaminteşte News.ro.

Luni era o zi în care se specula intens pe piaţă că va fi ridicată problema suspendării preşedintelui Iohannis, tocmai pentru tergiversarea deciziei în privinţa revocării şefei DNA.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, susținea necondiționat suspendarea lui Iohannis, dacă acesta refuza să respecte decizia CCR privind revocarea lui Kovesi. Totuși, președintele Senatului spunea că s-ar putea să nu fie suficiente voturi pentru a iniția acest demers, pentru că mulți parlamentari sunt plecați în vacanță.

De altfel, Tăriceanu însuși este plecat într-un concediu de patru zile în străinătate, deși şeful Partidului Social Democrat (PDF) Liviu Dragnea programase pentru luni o ședință a coaliției pentru luarea unei decizii privind suspendarea președintelui.

Preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru legile justiţiei, Florin Iordache, a declarat luni că nu se mai pune problema suspendării din funcţie a preşedintelui Klaus Iohannis, odată ce acesta a anunţat revocarea din funcţie a procurorului-şef al DNA.

"Nu cred că se mai pune problema suspendării, pentru că cea mai importantă temă la suspendare era nerespectarea deciziilor CCR. Şi cred că prin această decizie, pe care preşedintele, prin decretul de revocare l-a luat, cred că nu se mai pune problema revocării preşedintelui", a declarat Iordache la Parlament.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră