Un proiect de lege care acordă autonomie Ținutului Secuiesc a fost adoptat tacit de Camera Deputaților. Inițiativa legislativă a fost depusă de deputați UDMR cu o zi înainte de Crăciun, în 2019. Proiectul va intra în dezbaterea Senatului, care este forul decizional în acest caz.
Ca urmare a faptului că termenul de dezbatere şi vot a fost depăşit în Camera Deputaţilor, iar acest for a constatat adoptarea tacită a proiectului în şedinţa din 23 aprilie, propunerea legislativă a trecut în forma depusă de iniţiatori - deputaţii UDMR Kulcsar-Terza Jozsef-Gyorgy şi Biro Zsolt-Istvan. Raportul Comisiei pentru administraţie a fost de respingere.
Proiectul prevede ca "Ţinutul Secuiesc" să devină regiune autonomă cu personalitate juridică, scrie AGERPRES.
Statutul de Autonomie al Ţinutului Secuiesc, adoptat prin lege, se aprobă prin referendum de către cetăţenii Ţinutului Secuiesc, prevede actul normativ.
Astfel, propunerea legislativă are ca obiect de reglementare ca judeţele Covasna, Harghita şi o parte din judeţul Mureş să constituie o regiune autonomă, cu personalitate juridică, în cadrul statului român. În proiect sunt redate limitele teritoriului care ar urma să devină Ţinutul Secuiesc, pentru care este prevăzută şi o organizare administrativă proprie, cu autorităţi publice şi instituţii proprii la toate nivelurile, conferirea unor competenţe specifice, folosirea limbii maghiare ca limbă oficială a Ţinutului Secuiesc şi a simbolurilor naţiunii maghiare.
Proiectul mai propune ca autonomia regională să fie exercitată de Consiliul de Autoadministrare, autoritate publică regională aleasă prin vot universal, egal, direct secret şi liber exprimat, precum şi de Comisia de Autoadministrare desemnată de aceasta. În proiect sunt definite ca autorităţi ale Ţinutului Secuiesc: autorităţile regiunii autonome - Consiliul de Autoadministrare, Comisia de Autoadministrare, Preşedintele Ţinutului Secuiesc, autorităţile scaunelor - Consiliul Scaunal, Comisia Scaunală, Preşedintele Scaunului şi autorităţile locale - Consiliul Comunal, Consiliul Orăşenesc, Consiliul Municipal şi Primarul.
Comisia pentru administraţie a Camerei Deputaţilor a întocmit un raport de respingere a propunerii legislative pe motiv că aceasta "contravine, în ansamblul său, normelor şi principiilor constituţionale, ordinii juridice interne, legislaţiei Uniunii Europene şi dreptului internaţional". De asemenea, Guvernul a trimis un punct de vedere că nu susţine adoptarea propunerii legislative, iar Consiliul Economic şi Social (CES) şi Consiliul Legislativ au dat avize negative.
UPDATE
Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a anunţat convocarea plenului acestui for, miercuri, de la ora 14,00, unicul punct pe ordinea zi fiind proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc.
"Astăzi, de la ora 14.00, am convocat plenul Senatului cu un singur punct pe ordinea de zi. Senatorii PSD vor vota împotriva proiectului de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc!", a scris Cazanciuc, miercuri, pe Facebook.
UPDATE
PSD nu susţine proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc, va vota împotriva acestuia şi îl va respinge urgent la Senat, care este cameră decizională, a declarat miercuri preşedintele interimar al partidului, Marcel Ciolacu.
"PSD nu susţine legea privind autonomia Ţinutului Secuiesc! PSD va vota împotriva acestui proiect de lege şi îl va respinge urgent la Senat, care e cameră decizională. De altfel, PSD a votat împotrivă şi în comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor. Acest proiect are numai rapoarte de respingere şi avize negative. Acest proiect a fost introdus pe ordinea de zi cu raport de respingere. Mai mult, Guvernul a dat răspuns şi a trimis punct de vedere după mai bine de două luni de când i-a fost solicitat, după ce se împlinise deja termenul de adoptare tacită. Mai mult, Comisia pentru administraţie condusă de PNL a avut nevoie de 3 săptămâni ca să dea un raport pentru această lege. Mai mult, Biroul Permanent al Camerei a atenţionat Comisia de administraţie, printr-o adresă, că se împlineşte termenul de adoptare tacită şi că trebuie să facă ceva", a scris Ciolacu pe Facebook.