Tudose: Pilonul II de pensii va deveni opţional

08 Sep 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Tudose: Pilonul II de pensii va deveni opţional

Premierul Mihai Tudose a anunţat că pilonul II de pensii, administrat privat, nu va fi desfiinţat, dar va deveni optional. Anunţul vine după ce şeful Executivului declarase că pilonul I are un randament mai mare decât pilonul II şi, neoficial, se vehicula varianta înjumătăţirii contribuţiilor virate de stat la pilonul II. Tudose a negat că statul ar intenţiona naţionalizarea acestui pilon. 

"Ca să vă spun în premieră, cred că soluţia spre care ne ducem este să anunţăm populaţia, în funcţie de nivelul de salarizare, unde e mai bine să îşi pună banii: la pilonul I, la pilonul II, toţi la pilonul I... Nu desfiinţează nimeni pilonul II, nu îl asasinează nimeni, nu îl chinuie, nu îl schingium, dar va fi opţional. Românul va avea un tablou în faţă. Eu cu contribuţia mea atât obţin pe punctul de pensie, dincolo atât obţin ca randament", a declarat Tudose, potrivit unui fragment din interviu postat pe site-ul Digi24. Opţiunea pentru pilonul I sau II se va aplica de anul viitor.

Într-o postare pe Facebook la sfârşitul lunii trecute, premierul Tudose afirma că randamentul mediu, din 2008 până în prezent, al fondurilor de pensii din Pilonul II a fost de aproximativ 4%.

"În Pilonul I, punctul de pensie se calculează ca fiind raportul dintre salariul încasat și salariul mediu. Acest lucru înseamnă că o persoană care a avut o creștere anuală a salariului mai mare de 4% față de creșterea salariului mediu va avea la pensie mai mulți bani decât o persoană care a optat și pentru Pilonul II.

Un exempu concret îl reprezintă cei care în toată perioada 2008 – 2017 au avut salariul minim. Acesta a avut o creștere de aproximativ 180% în această perioadă în timp ce salariul mediu a crescut cu mai puțin de 100%. Rezultă că acesta a avut o creștere a punctului de pensie de peste 80%, comparativ cu 40% pentru cei ce au optat și pentru Pilonul II.

Randamentul la care m-am referit, calculat în raport cu punctul de pensie, viza suma încasată de beneficiar la pensie în cele două ipostaze: cel care a optat, respectiv cel care nu a optat pentru Pilonul II", mai afirma premierul.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră