Toate restricțiile cuprinse în starea de alertă încetează de la noapte. Printre ele: masca în spații exterioare și restrângerea activităților

08 Mar 2022 | scris de A.V.
Toate restricțiile cuprinse în starea de alertă încetează de la noapte. Printre ele: masca în spații exterioare și restrângerea activităților

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat marți măsurile care rămân în vigoare după ce România iese din starea de alertă – acest lucru se va întâmpla la miezul nopții.

Începând de miercuri, 9 martie, ora 00:00, prelungirea stării de alertă pe teritoriul României încetează, anunță MAI.

Începând cu ora 00:00, încetează toate restricțiile, precum și restrângerea sau interzicerea unor activități așa cum erau prevăzute în actul normativ menționat, spre exemplu:

  • Obligativitatea purtării măști de protecție în spațiile publice;
  • Restrângerea sau interzicerea organizării și desfășurării de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri;
  • Restrângerea sau interzicerea circulației persoanelor și vehiculelor în locurile și, după caz, în intervalele orare stabilite, organizarea muncii la domiciliu.

Prevederile referitoare la certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID-19 și formularul digital de intrare în România rămân în continuare aplicabile.

În ceea ce privește măsurile, cu caracter temporar care vor rămâne în vigoare, de protecție sanitară pentru gestionarea situației epidemiologice și limitarea răspândirii COVID- 19, în contextul încetării stării de alertă, ministrul Sănătății – Alexandru Rafila – le-a anunțat într-o conferință de presă.

Principalele declarații ale ministrului Sănătății:

  • Toate restricțiile vor fi ridicate și voi face referire la ele. Voi face referire și la recomandările noastre profesionale;
  • Impactul măsurilor să nu se soldeze cu creșterea numărului de cazuri și decese;
  • Măsurile la care se renunță: Utilizarea măștii în exterior și interior – nu va mai fi necesară sau nu va mai fi obligatorie;
  • Nu vor exista limite în spațiile publice;
  • Recomandările pe care le păstrăm:
    • Continuăm să recomandăm purtarea măștii de protecție în spațiile deschise aglomerate, mijloace de transport în comun, în unitățile sanitare, în grădinițe, școli și universități;
    • Evitarea spațiilor aglomerate;
    • Spălatul mâinilor și utilizarea unui antiseptic;
    • Mijloacele de transport în comun trebuie curățate și dezinfectate periodic;
    • Cine are simptome de îmbolnăvire se testează și se prezintă la un centru de evaluare.

Ce fac universitățile care au cursuri online?

Alexandru Rafila: Noi am pledat pentru o tranziție graduală. Eu pot să vă spun, în calitate de cadru didiactic, cred că o perioadă de tranziție este necesartă. Nu foarte lungă. Inclusiv refacerea orarelor… Sunt multe elemente care trebuie luate în considerare să fie posibilă această tranziție în această lună.

La nivelul școlilor, acolo activitatea a fost față în față. În marea majoritate s-au făcut cursuri față în față.

Vom mai avea spitale COVID?

Alexandru Rafila: Nu. Spitalele vor funcționa în sistem combinat. Unitățile sanitare care au tratat până acum vor trata în continuare. Pe măsură ce numărul de pacienți va scădea, spitalul își va relua profilul de activitate.

Centrele de testare rămân funcționale?

Alexandru Rafila: Testarea rămâne o componentă necesară a controlului acestei infecții. Avem 5000 de cazuri pe zi. Și centrele de evaluare rămân funcționale în continuare.

Alexandru Rafila: La intrarea în țară nu va mai fi nevoie de nimic

Ministrul Sănătății a explicat marți că la intrarea în țară nu va mai fi nevoie de certificat COVID sau un test negativ. „La intrarea în țară nu va mai fi nevoie de nimic”.

Ce se întâmplă cu persoanele care au fost angajate pe perioada stării de alertă?

Alexandru Rafila: Avem 30 de zile pentru a rezolva această problemă. Este o lege care a trecut azi în Parlamentul României și permite continuarea angajării acestor persoane atât în DSP, cât și în unitățile sanitare în care și-au desfășurat activitatea.

De ce a scos România restricțiile brusc?

Alexandru Rafila: Este o întrebare la care nu am un răspuns foarte concret, dar și eu sunt solidar cu decizia Guvernului României de a nu prelungi starea de alertă.

Ministerul Afacerilor Interne a transmis, marți, printr-un comunicat, că toate restricțiile cuprinse în hotărârea privind starea de alertă vor înceta, din această noapte.

Iată ce a transmis MAI:

„Începând de mâine, 9 martie a.c., ora 00.00, își încetează aplicabilitatea Hotărârea Guvernului nr. 171 din 3 februarie 2022 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Astfel, începând cu ora 00.00, încetează TOATE restricțiile, precum și restrângerea sau interzicerea unor activități așa cum erau prevăzute în actul normativ menționat (spre exemplu:obligativitatea purtării măști de protecție în spațiile publice, restrângerea sau interzicerea organizării și desfășurării de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri, restrângerea sau interzicerea circulației persoanelor și vehiculelor în locurile și, după caz, în intervalele orare stabilite, organizarea muncii la domiciliu etc).”

De asemenea, punctele de trecere a frontierei, închise temporar, total sau parțial, pe perioada stării de alertă, se vor redeschide, astfel:

– La frontiera româno-ungară: Carei – județul Satu – Mare

– La frontiera româno-bulgară : Lipnița, Dobromir – județul Constanța.

Potrivit MAI, documetele a căror valabilitate a fost prelungită în timpul stării de alertă vor expira în 90 de zile de la încetarea măsurii:

„Vă reamintim faptul că documentele (spre exemplu: cartea de identitate, permisul de conducere) a căror valabilitate a fost prelungită pe perioada stării de alertă, urmează să expire după o perioadă 90 de zile de la încetarea stării de alertă. În acest sens, structurile MAI responsabile pentru emiterea unor astfel de documente vor informa cetățenii cu privire la modalitatea eliberării acestora astfel încât să fie evitată aglomerația la ghișee.”

Ce spune medicul Marius Geantă

Cumva astăzi, odată cu încheierea stării de alertă, se încheie și faza să o numim “socială” a pandemiei Covid-19, scrie Marius Geantă în pagina sa de Facebook.

Oricum, odată cu războiul din Ucraina, tema pandemiei a dispărut din atenția opiniei publice – firesc, pentru că amenințarea la adresa securității individuale este mai puternică decât amenințarea dată de un virus la adresa sănătăți individuale.

Asta însă nu înseamnă că pandemia s-a terminat și pentru medici, pentru sistemele de sănătate publică și pentru cercetare. Sunt câteva amenințări și oportunități asupra cărora trebuie să ne oprim imediat toată atenția:

???? trebuie să evaluăm impactul posibil al războiului asupra evoluției pandemiei, ca urmare a migrației masive

???? trebuie să restartăm vaccinarea, pornind de la alte baze

???? trebuie să punem în practică un sistem performant și inovator de supraveghere genomica a circulației virusului (inclusiv prin testarea apelor uzate)

???? trebuie să avem o strategie “de la testare la tratament”, care să aibă un traseu bine definit și să poată fi implementată în câteva zile

???? trebuie să avem asigurate stocuri de materiale sanitare, vaccinuri, dar și medicamente (în special noile terapii orale)

noile vaccinuri, de care este posibil să avem nevoie chiar din toamnă, trebuie să fie autorizate în maximum 3 luni

Și, foarte important în contextul războiului din Ucraina, trebuie să comunicăm urmând câteva principii de bază, care au funcționat în pandemie, în țările care le-au și implementat bine:

???? evitarea comunicării unei vagi stări de siguranță

???? comunicarea precisă și empatică a situației, a faptelor, a posibilelor implicații

???? afirmarea adevărului, pe care se pot construi ulterior demersuri acționabile la nivel individual, de societate și la nivel de sisteme publice

???? evitarea polarizării populației prin afirmarea adevărului și combaterea activă a dezinformării, printr-o informare și educare continuă a cetățenilor

Notă de la ministrul Educației privind învățământul universitar

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a emis o notă conform căreia, începând de miercuri, instituţiile de învăţământ superior vor reveni la activităţi didactice cu prezenţă fizică, însă, în situaţia în care acest fapt „nu este posibil imediat”, universităţile pot decide, în baza autonomiei universitare, o perioadă optimă de tranziţie.

„Ministerul Educaţiei a emis o notă conform căreia, începând cu 9.03.2022, instituţiile de învăţământ superior vor reveni la activităţi didactice cu prezenţă fizică. În situaţia în care acest fapt nu este posibil imediat, în vederea asigurării calităţii actului educaţional, în funcţie de specificul activităţilor desfăşurate şi în raport cu contextul actual (cazările studenţilor în căminele studenţeşti, reconfigurarea orarelor etc), universităţile pot decide, în baza autonomiei universitare garantată de Constituţia României, cu asumarea răspunderii publice, prin hotărâri ale Senatului universitar, o perioadă optimă de tranziţie de la sistemul online la activităţi cu prezenţă fizică, având obligativitatea recuperării activităţilor didactice până la sfârşitul semestrului al II-lea”, a transmis, marţi, ministrul Educaţiei.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră