Joi și vineri a avut loc Selecția Finală a orașelor candidate la titlul de "Capitală Europeană a Culturii 2021", orașele Baia Mare, București, Cluj-Napoca și Timișoara susținându-și prezentările în fața juriului.
Dosarul de candidatură al Timişoarei propune o „călătorie culturală” complexă care pune accentul pe multiculturalitate, comunitate, educație, legături strânse cu țări UE și, desigur, dezvoltare în cât mai multe domenii prin intermediul culturii, conform tion.ro.
Una dintre temele pe care se axează dosarul TM2021 este acapararea atenției unui public european și internațional numeros. Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021 speră să reușească acest lucru prin mai mulți pași.
Primul este „Dezvoltarea publicului internațional”. Iar aici se pune accentul pe comunicarea între publicul local și omologii lor. Spre exemplu, se dorește o conexiune între locuitorii diferitelor cartiere din Timișoara și punerea lor în legătură cu inițiative similare din Europa printr-o sărbătoare a cartierelor europene (Ziua Europeană a Vecinilor). În cadrul TM2021 se va încerca și o „îmbunare” a celor cu gândiri și comportamente intolerante prin „evocarea unor tragedii trecute – deportările în Bărăgan, războaiele iugoslave – prin intermediul reprezentațiilor itinerante în autobuzul RIVE care va circula între Timișoara, Arad, Novi Sad și Szeged”.
Un alt pas este „Relevanța temelor”. Aici, dosarul Timișoarei pune accent pe trei teme care vor juca un rol important în Europa în următorii cinci – șapte ani, respectiv: cetățenia culturală europeană, co-crearea spațiului public și interdependența. Sub această umbrele, TM2021 va aduce la un loc artiști din orașe precum România, Franța sau Serbia, care vor încerca împreună să transforme spațiul public. Imaginați-vă și un festival cu 21 de scene în Timișoara, Arad, Szeged sau Novi Sad! Acesta va fi „Mega Bega”, un festival european de muzică, teatru și film, care va include artiști și trupe din toată Europa.
Printre altele, călătoria culturală propusă de TM2021 cuprinde și o componentă digitală. Concret, 80% din proiectele programului cultural propus au și o componentă online. Astfel, indiferent unde se află pe glob, oamenii, fie români din diaspora sau străini, pot deveni participanți activi în proiectele generate în Timișoara.