Regimul cartelelor pre-pay şi securitatea cibernetică pe lista de modificări. Ce spune Comisia de Control a SRI

29 Mar 2016 | scris de Mara Răducanu
Regimul cartelelor pre-pay şi securitatea cibernetică pe lista de modificări. Ce spune Comisia de Control a SRI

 

 Aproximativ 14 milioane de cartele pre-pay, folosite acum în România

Se cere verificarea și completarea mai multor acte normative care țin de reglementarea măsurilor de prevenirea și combaterea terorismului, legi care reglementează securitatea națională, inclusiv legislația cadru privind regimul juridic al străinilor din România, potrivit Digi 24. Comisia parlamentară de control asupra activității SRI crede că este nevoie de două inițiative legislative, una care să reglementeze regimul juridic al cartelelor prepaid și una privind securitatea cibernetică.

Aproximativ 14 milioane de cartele pre-pay sunt folosite acum în România. Peste un milion sunt active în Europa. Neoficial, trei milioane de SIM-uri din România ar fi ajuns în Orientul Mijlociu. Comandouri teroriste din Siria şi Irak folosesc cartele din România pentru a pune la punct atacuri teroriste. Confirmarea vine chiar de la Serviciul Român de Informaţii, care spune că fenomenul a căpătat amploare şi cu greu poate fi acum stăpânit.  Problema principala a serviciilor secrete din România este aceea că oricine, oricând inclusiv de la un simplu automat poate cumpără o cartelă prepaid. Nu ai nevoie de datele din buletin. Pot fi folosite, astfel, oriunde în lume inclusiv în organizarea unor acţiuni teroriste.

 

Ce spune Serviciul Român de Informaţii 

Serviciul Român de Informații (SRI) spune că mai multe cartele telefonice românești sunt folosite în țări precum Siria și Irak, unde operează rețeaua teroristă Stat Islamic (ISIS). Însă, adaugă şi faptul că acestea ar putea fi folosite chiar de românii care trăiesc în zone de război. Precizarea vine în contextul în care premierul Dacian Cioloş a declarat că au fost folosite cartele pre-pay din România în pregătirea unor atentate în altă parte în UE şi că în România există un potenţial terorist.

Informația apare într-un răspuns al SRI la solicitarea Digi 24, care a cerut mai multe detalii despre cine ar putea utiliza cartele pre-pay, dupa declarația de duminică a premierului Dacian Cioloș, care a spus că astfel de cartele din România au fost folosite în organizarea de atentate teroriste în UE. Reprezentanții SRI au subliniat, totuși, că există posibilitatea ca acele cartele din țara noastră să fie folosite de români care locuiesc în zone de conflict.

Însă Serviciul nu a exclus nici posibilitatea ca acestea să fie utilizate de persoane care au legătură cu organizații teroriste, cum ar fi Stat Islamic, ce controlează vaste teritorii din Siria și Irak. SRI, alături de alți parteneri europeni, caută persoanele care dețin cartele telefonice din România, însă nu le-au identificat încă, fiind necesare resurse umane și materiale consistente pentru o astfel de operatțune. Pe de altă parte, SRI nu a confirmat dacă respectivele cartele pre-pay românești au fost utilizate în atentalele teroriste de la Paris.

 

Dacian Cioloş despre cartele pre-pay

 

Invitat în emisiunea „După 20 de ani”, de la PRO TV, premierul României, Dacian Cioloş, a declarat că au fost folosite cartele pre-pay din România în pregătirea unor atentate în altă parte în UE şi că în România există un potenţial terorist. „Serviciile secrete se plâng – ştiţi discuţia veche apropo de cartelele pre-pay, de exemplu. Înţeleg că România este una dintre puţinele ţări din UE care vinde cartele pre-pay fără un control de identitate. Înţeleg că au fost chiar folosite cartele pre-pay din România în pregătirea unor atentate în altă parte în UE, tocmai pentru că există această flexibilitate în România”, a declarat Cioloş, cu referire la chestiunea cartelelor.

„Sunt câteva lucruri care vor fi puse în discuţie în perioada următoare”, a adăugat premierul, care a spus că există riscul terorist şi în ţara noastră. „Aşa cum stau lucrurile acum, ameninţările sunt ţinute sub control, autorităţile îşi fac treaba eficient. Dar serviciile cer instrumente care să le permită să monitorizeze în mod foarte atent situaţia. Eu – şi cei din servicii ştiu – sunt foarte atent şi la drepturile cetăţeneşti, transparenţa este un principiu pe care Guvernul l-a aplicat”, a mai spus Cioloş.

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră