Sorin Oprescu, cerere de înlocuire a măsurii arestului preventiv. Între timp, procurorii fac percheziţii informatice în acest dosar

21 Sep 2015
Sorin Oprescu, cerere de  înlocuire a măsurii arestului preventiv. Între timp, procurorii fac percheziţii informatice în acest dosar
 Sorin Oprescu, primarul Capitalei, a făcut cerere de înlocuire a arestului. Fostul edil încearcă să obţină o pedeapsă mai blândă, asta incluzând chiar şi arestul la domiciliu. Astfel, Oprescu a făcut o cerere de schimbare a măsurii preventive, înregistrată astăzi la Tribunalul Bucureşti, iar de îndată ce va primi şi un termen, ea va fi judecată. Sorin Oprescu speră ca judecătorii să considere că poate fi trimis în arest la domiciliu sau control judiciar, potrivit RTV. Până se va judeca acest termen, ancheta procurorilor DNA merge mai departe. Sunt percheziţii informatice în plină desfăşurare, care presupun inclusiv analizarea tuturor imaginilor de pe camerele de supraveghere ridicate de procurori la percheziţiile de la Ciolpani.

Pe 14 septembrie, Curtea de Apel București a respins ca nefondată contestația lui Oprescu și a menținut decizia de arestare preventivă pentru 30 de zile, dată pe 7 septembrie de Tribunalul București. DNA îl acuză pe edil de luare de mită, însă Oprescu susţine că este nevinovat şi nu reprezintă un pericol public. Tribunalul Bucureşti urmează să stabilească o dată pentru judecarea cererii de înlocuire a arestului preventiv.

Cinci persoane reţinute în acest dosar 


Cinci persoane au fost  reținute în dosarul de corupție al primarului Capitalei, Sorin Oprescu. Este vorba de trei funcționari din Primăria Municipiului București, Ruxandra Petroi Avasiloae, director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului, adjunctul său, Florin Șupeală, și Octavian Mircea Constantinescu, director economic în cadrul aparatului Primarului Municipiului București, toți trei fiind acuzați de luare de mită.

De asemenea, au fost arestați preventiv fostul șofer al lui Oprescu, Cristian Stanca, zis Grenadă, acuzat de complicitate la luare și dare de mită, și omul de afaceri Claudiu Bengalici, administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de complicitate a spălării banilor, anunță Agerpres.

La propunerea DNA, judecătorii au mai decis ca Bogdan Popa, director al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane, și Romeo Albu, să fie plasați în arest la domiciliu.

Care sunt acuzaţiile procurorilor 

Potrivit comunicatului DNA de luni, în perioada iulie-august 2015 inculpatul Stanca Cristian, știind că inculpații Petroi Avasiloae Ruxandra Mihaela și Șupeală Florin, în calitate de directori la Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului, fuseseră de acord să primească drept mită suma de 70.000 euro pentru amândoi, de la aceleași persoane denunțătoare, a insistat în mod repetat pe lângă acestea din urmă să achite celor doi măcar o parte din banii promiși. Suma de bani urma să fie remisă pentru ca cei doi să fie de acord cu încheierea și derularea contractului de prestări servicii menționat.

În luna iulie 2015, inculpatul Stanca Cristian împreună cu aceeași persoană a pretins de la aceeași oameni de afaceri, suma de 7.000 euro (cel de-al doilea primind echivalentul în lei), pentru a-i remite inculpatului Constantinescu Octavian Mircea, director economic în cadrul aparatului Primarului Municipiului București, lucru care s-a și întâmplat la data de 12.08.2015.
Această sumă de bani a fost pretinsă de inculpatul Constantinescu Octavian Mircea, pentru că a fost de acord să dispună virarea cu prioritate a unor sume de bani necesare achitării lucrărilor executate de firma oamenilor de afaceri.

În perioada iulie-august 2015, inculpatul Stanca Cristian împreună cu aceeași persoană cu funcție de conducere în aparatul Primarului Municipiului București, a pretins de la cei patru denunțătorii sume de bani, pe care le-a particularizat la data de 04.08.2015 ca fiind 50.000 euro, susținând că, prin influența pe care o are asupra inculpatului Oprescu Sorin Mircea, îl va determina pe acesta să aprobe virarea către Centrul Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului a sumelor necesare achitării către societatea oamenilor de afaceri a lucrărilor executate. De asemenea, inculpatul Stanca Cristian a precizat denunțătorilor că banii vor fi remiși de el Primarului Municipiului București, în scopul arătat mai sus.

În cursul anului 2014, inculpatul Bengalici Claudiu a ajutat persoana cu funcție de conducere în aparatul Primarului Municipiului București, despre care am făcut referire mai sus, să disimuleze adevărata natură a provenienței sumei de 6.428.698 lei, primită în două rânduri cu titlu de mită de la aceleași persoane, creând aparența că între firma pe care o administrează și cea a denunțătorilor au existat relații contractuale care să justifice plata sumei respective, cunoscând că banii proveneau din săvârșirea unor infracțiuni de corupție.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost reţinut de procurorii DNA sâmbătă noapte, iar duminică noapte, cu puţin înainte de miezul nopţii, magistraţii Tribunalului Bucureşti au emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele edilului, care a fost dus în arestul Poliţiei Capitalei. Decizia nu este definitivă şi a fost contestată de Sorin Oprescu la Curtea de Apel Bucureşti.




Alte stiri din Actualitate

Ultima oră