Deloc surprinzător, topul încrederii românilor este condus detașat de două personalități care nu sunt implicate în mod direct în politică la nivel național: secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, respectiv primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, relevă un sondaj de opinie realizat de INSCOP.
Cei doi se mențin în topul acestei ierarhii de peste jumătate de an, ceea ce scoate în evidență atât starea de nemulțumire, cât și o anumită preferință consistentă a populației României pentru repere politice neimplicate direct în conducerea țării în acest moment.
Din rezultatele aceluiași sondaj INSCOP se mai poate concluziona că nici liderii politici care conduc partidele de opoziție nu reușesc să atingă niveluri foarte ridicate de încredere, iar în cazul liderului USR, nici de notoritate, chiar dacă e în ușoară creștere în comparație cu măsurători anterioare.
Ar mai fi de semnalat faptul că în chestionarul care a conturat topul încrederii populației și al notorietății personalităților politice din România a lipsit președintele Klaus Iohannis.
Mircea Geoană conduce în clasamentul încrederii, 37% dintre participanții la sondaj declarând că au încredere destul de multă și foarte multă în Secretarul General Adjunct al NATO. La nivelul notorietății, 89.1% dintre repondenți afirmă că au auzit de Mircea Geoană.
În clasamentul încrederii urmează Emil Boc cu 36.3% încredere destul de multă și foarte multă, cu notorietate 90.9% și apoi fostul premier Victor Ponta cu 24.9% încredere destul de multă și foarte multă și 96.4% notorietate.
Clasamentul este continuat de Marcel Ciolacu cu un capital de încredere de 24% - notorietate 94.2%, Nicolae Ciucă cu 20% - notorietate 82.6%, George Simion cu 19.8% - notorietate 82.8) și Diana Șoșoacă cu 18.5% - notorietate 95%).
În Dacian Cioloș au încredere destul de multă și foarte multă 15.8% dintre participanții la sondaj - notorietate 84.5%), iar în Mihai Tudose au încredere 13.5% - notorietate 54.8%, Cătălin Drulă adună 9.5% încredere și 46.7% notorietate.
Sondajul de opinie a fost realizat în perioada 20-25 mai 2024, prin intermediul metodei CATI - interviuri telefonice, eșantionul fiind de 1.100 de persoane și eroarea de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.