Senatul a aprobat proiectul privind anularea amenzilor date în starea de urgenţă

16 Iun 2020
Senatul a aprobat proiectul privind anularea amenzilor date în starea de urgenţă

Amenzile date în perioada stării de urgență ar putea fi anulate, iar sumele deja achitate ar urma să fie returnate. O propunere legislativă în acest sens a fost adoptată astăzi de Senat, ca primă cameră sesizată, relatează RADOR.

Propunerea votată astăzi de senatori îi scutește pe cei în cauză de mersul în instanță și a fost gândită pentru a evita blocajul în sistemul de justiție, dar și pentru a limita pericolul de răspândire a COVID-19, după cum declara unul dintre inițiatori, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

”Această practică abuzivă a aplicării unor amenzi pentru cele mai mici abateri a creat nenumărate cazuri în care oamenii, sigur, vor fi in imposibilitatea eventual să își achită aceste amenzi cu toată bună credință, nemaivorbind de faptul că cele 300.000 de amenzi, dacă vor ajunge să fie contestate în instanță, vom ajunge la o aglomerare de nedescris a instanțelor și așa foarte încărcate”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Iniţiativa este criticată de liberali. 

”Parlamentul României nu poate declara nule, nu poate anula niște procese verbale de amendă. Poate face alte lucruri și nu mă îndoiesc că ingeniozitatea juriștilor din partidele, a căror reprezentanța au semnat această inițiativă, poate găsi soluții care să fie rezonabile să atingă scopul, dar această inițiativă este monstruoasă de mult și nu poate fi votată”, afirmă liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu.

Proiectul de lege va fi transmis Camerei Deputaților, care este for decizional în acest caz. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră