"Avem un număr de aproximativ o mie de sesizări de la cetățeni ai Bucureștiului și ai județului Ilfov care reclamă un puternic miros olfactiv cu caracter repetitiv în fiecare seară și care afectează în principal cartierele Pajura, Bucureștii Noi, Crângași, Militari, Drumul Taberei, comuna Chiajna și localitatea Chitila. Urmare a acestui fapt am solicitat Agenției pentru Protecția Mediului București să efectueze măsurători cu auto-laboratorul din dotarea proprie în zonele unde s-au înregistrat aceste sesizări, pentru a identifica poluantul. În urma interpretărilor buletinelor de analiză s-a stabilit că poluantul care are limitele depășite este hidrogenul sulfurat. Urmare a acestui fapt, săptămâna trecută am dispus Comisariatului de Mediu București și Ilfov să desfășoare activități de control în zonă pentru a identifica sursele. Din datele noastre preliminare s-ar părea că potențiala sursă este depozitul de deșeuri amplasat în sectorul 1 din Capitală", a spus Bogdan Trif, comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu.
În paralel, tot la propunerea GNM, Agenția de Protecția Mediului București împreună cu Direcția de Mediu a Primăriei Capitalei au efectuat, în perioada aprilie-iunie 2016, o campanie de monitorizare a imisiilor din aer, pentru a identifica tipul poluantului semnalat.
Măsurătorile realizate cu laboratoare mobile au arătat că poluarea resimțită de locuitorii acestor zone este generată de prezența în aer a hidrogenului sulfurat. În același timp, controalele Gărzii Naționale de Mediu au condus spre concluzia că potențiala sursă semnificativă a acestei poluări cu caracter discontinuu este depozitul de deșeuri municipale din sectorul 1 al Capitalei. Acesta este dotat cu instalație de valorificare energetică a gazului de depozit și instalație de ardere la temperaturi înalte.
Verificările comisarilor Gărzii Naționale de Medicu la acest obiectiv au pus în evidență nerespectări ale legislației de mediu (ex. nerespectarea autorizației integrate de mediu, respectiv faptul că
instalațiile nu funcționau la parametrii stabiliți prin actele de reglementare), sancționate în ultima perioadă cu amenzi contravenționale în valoare totală de 430.000 de lei.
Întrucât poluarea are caracter discontinuu. iar datele preliminare din controale indică drept sursa a poluării instalația de ardere la temperaturi înalte de pe amplasament, Garda Națională de Mediu a demarat o nouă inspecție la obiectivul amintit.
Aceasta se derulează în prezent și urmează să dispună, împreună cu Agenția Națională de Protecție a Mediului, monitorizarea în timp real a emisiilor instalației de ardere la temperaturi înalte pentru o analiză relevantă și pentru a stabili cu certitudine dacă instalația este sursa poluării. Datele rezultate în urma monitorizării vor fi analizate, în timp real, de specialiștii din instituțiile de mediu.