După mai bine de jumătate de an de la descinderile făcute la Centrul de reeducare a copiilor germani de la Vişeu de Sus pentru că minorii de acolo ar fi fost supuși la pedepse și munci fizice grele, procurorii au finalizat cercetările.
Au trimis în judecată 14 persoane, atât cetățeni români, cât și germani. Deși activitatea de acolo a continuat chiar și după reținerea șefului centrului, acum toți copiii au fost relocați în Germania, potrivit stiri.tvr.ro.
Dintre cele 14 persoane trimise în judecată în cazul copiilor germani exploatați în Maramureș asemenea sclavilor, 12 sunt cercetate sub control judiciar. Printre acestea, și un angajat al Protecției Copilului, care timp de 5 ani a fost responsabil de proiectul din Vișeu de Sus din partea Direcției județene. Superiorii lui consideră că el și-a făcut datoria.
Pedagogul și soția lui, ambii cetățeni germani, sunt în arest la domiciliu.
Procurorii îi acuză că, împreună cu un cetățean român din Vișeu de Sus, ar fi constituit un grup infracțional pentru a trafica minori germani, cu vârste între 12 și 18 ani.
Ca paravan ar fi folosit activități autorizate de servicii educative pentru recuperarea şi reintegrarea socială, în baza unor programe şi proiecte ale unor fundații coordonate de cetățenii germani.
Astfel, spun procurorii, au infiintat Centrul intitulat "Projekt Maramureș", cu finanțare de la statul german.
În dosar este un lung șir de acuzații. Vizează, printre altele, constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de minori, lipsire de libertate, spălare de bani, favorizarea făptuitorului și abuz în serviciu.
Procurorii au descoperit că minorii erau puși la munci fizice epuizante, nu aveau contact cu exteriorul, erau lipsiți de telefoane mobile sau de alte mijloace de comunicare. Chiar li s-ar fi aplicat pedepse!
Localnicii din Vișeu spun că, de fapt, copiii dificili au avut parte doar de măsuri educative normale și multora le-a plăcut viața pe care o duceau acolo.
Reprezentanții Protecției Copilului atrag atenția că atribuțiile lor de control în astfel de centre sunt neclare.
Centrul de la Vișeu de Sus este închis acum, dar poate fi redeschis oricând. Alte două sunt în județul Sibiu.
Și la Târgu Lăpuș funcționează un centru care aparține unei fundații din Franța și se ocupă de copiii francezi cu probleme. Trei dintre minorii găzduiți acolo au fugit la începutul acestei luni. Doi au fost găsiți de poliție, iar unul s-a întors singur în centru.