Pentru oameni, sărbătoarea semnifică datoria creștină de a se schimba la față, cu referire la fața spirituală, la suflet, iar în jurul acestei zile, în popor au apărut numeroase tradiții și obiceiuri. În această zi, se duc la biserică prune, mere, pere și, mai ales, struguri. Această recoltă se numește pârga din struguri. După ce sunt sfințite, fructele se împart credincioșilor veniți la slujbă.Sărbătoarea este numită și Pobrejenia (a ocărî, a certa, în limba slavonă). Nu este bine să te cerți și nici să fii certat în această zi, mai ales cu familia sau prietenii, fiindcă vei fi supărat tot anul, potrivit www.ziartarguneamt.ro.
Se consideră că ziua de 6 august marchează cumpăna dintre vară și toamnă. Din acest moment, frunzele încep să se îngălbenească, apele să se răcească, iar păsările călătoare să-și pregătească plecarea în țările calde. Pentru munca de câmp, ajunul sărbătorii este ultima zi când se cosește fânul. Se spune că cei care au un anumit viciu și se roagă în această zi să scape de patimă, au foarte mari șanse să se vindece.
Cine spală haine și nu ține cont de sărbătoare, va fi năpădit de insecte precum păduchii sau ploșnițele. Fetele trebuie să evite să-și spele părul, fiincă nu va mai crește, cum nu mai crește nici iarba. Tradiția spune că dacă vei călători în această zi, există riscul să rătăcești drumul înapoi spre casă. Dacă femeile însărcinate țin cont de această sărbătoare și postesc au partea de o naștere ușoară și de copii sănătoși. Ziua de 6 august este singura zi din postul Sfintei Mării când credincioșii au dezlegare la pește, cu prilejul sărbătorii Schimbarea la Față a Domnului.