Guvernul a decis să îngheţe salariul mimim pe economie, astfel că majorarea la 1200 de lei de la 1 ianuarie nu va mai fi cuprinsă în proiectul de buget pe anul viitor.
Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, spune că Executivul vrea să facă un studiu de impact pentru a evalua efectele acestei măsuri asupra mediului privat şi a competitivităţii României.
"Vom analiza impactul pe care l-ar avea creșterea salariului minim pe economie și, eventual, vom recomanda ce creșteri pot avea loc. De la 1 ianuarie nu crește, pentru că nu avem cum să facem această estimare asupra economiei și degeaba spunem noi că vrem să stimulăm economia cu un pachet atât de generos fiscal și pe care am făcut un efort foarte mare să îl includem în buget, dacă luăm o măsură care să distrugă mediul de afaceri. Nu putem să facem această majorare peste noapte, pentru că această măsură poate afecta semnificativ competitivitatea României", a declarat vineri ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu.
Guvernul Ponta avea prevăzută, în programul de guvernare, majorarea salariului minim pe economie la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016, iar fostul premier promisese, pe finalul mandatului, creșteri suplimentare la 1.300 de lei de la jumătatea anului 2016 și la 1.400 de lei de la 1 ianuarie 2017.
Ce se va întâmpla cu PRIMA CASĂ
O veste bună este că Programul „Prima Casă" va continua şi anul viitor, dar plafonul garanţiilor se va reduce la 1,5 miliarde de lei, cu un miliard mai puţin decât în acest an.
Se vor da aşadar credite mai puţine, dar vor fi mai ieftine, pentru că dobânda maximă pe care o vor putea practica băncile va scădea cu jumătate de punct procentual, până la nivelul indicelui Robor plus 2%.
"Pentru PRIMA CASĂ vom suplimenta cu 200 de milioane de lei plafonul pentru 2015, iar pentru anul viitor am decis o reducere a schemei la 1,5 miliarde de lei, și în condiții actualizate de cost, de rata dobânzii, adică ROBOR plus 2%", a explicat Anca Dragu.
În ceea ce privește impactul pe care Legea privind darea în plată l-ar putea avea asupra creditelor contractate prin acest program, reprezentanții Ministerului Finanțelor spun că va fi foarte mic, având în vedere că rata de neperformanță pe acest program este de doar 0,1% — 0,2%.
Celelalte condiții de creditare rămân neschimbate, inclusiv avansul de 5%, au mai spus oficialii din Finanțe.
În prezent, plafonul total de garanții acordate de stat în cadrul programului este de 2,6 miliarde de lei, la care se vor adăuga cele 200 de milioane anunțate pentru acest an.