Inocenţă sau pedeapsă. Locul în care ai răbdare să asculţi Vocea Copiilor

03 Iun 2016 | scris de Mara Răducanu
Inocenţă sau pedeapsă. Locul în care ai răbdare să asculţi Vocea Copiilor

Astăzi, în Bucureşti, mai exact la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti a fost inaugurată prima sală de audiere pentru minori din Bucureşti. E o victorie, deoarece coşmarul prin care trece un minor atunci când trebuie să ia contact cu anchetatorii în sălile reci ale instanţelor- care dau fiori şi adulţilor- nu e uşor de suportat. E un pas mic, căci ar fi nevoie de asemenea săli în fiecare judeţ. Până acum, au fost inaugurate doar cele din Craiova, Cluj şi Bucureşti.În plus, potrivit datelor existente, 20.000 de copii au fost trimiși în judecată în ultimii 5 ani, iar 15.000 dintre ei au fost condamnați.

Care sunt avantajele audierii minorilor în săli speciale 

Înregistrarea audierii prezintă şi un avantaj considerabil pentru copil. Este vorba întâi de limitarea numărului de audieri, precum şi relevarea unor elemente non-verbale. Un alt avantaj, deloc deglijabil pentru minorul victimă este că înregistrarea poate fi folosită pentru confruntări, filmul putând fi prezentat persoanei inculpate. Mai mult, înregistrarea audio-video permite transcrierea audierii prin vizionare ulterioară. Este un aspect important pentru că, nemaifiind nevoit să întrerupă copilul pentru a-i consemna spusele, anchetatorul poate să favotizeze mai bine relatarea liberă. 

 

De asemenea, transcrierea ulterioră permite consemnarea fidelă a declaraţiilor minorului, dar şi a gesturilor şi a atitudinii sale. Apoi, prin intermediul ei, pot fi cunoscute cu precizie întrebările adresate de anchetatori (inclusiv intonaţia acestuia), veerificate spontaneitatea, stângeneala sau uşurarea cu care sunt formultate răspunsurile. În fine, vizionarea ulterioară permite „retrăirea“ audierii , lucru imposibil prin intermediul unui proces verbal. Anchetatorului îi este mult mai uşor să asculte , iar faptul că nu mai trebuie să se afle în spatele calculatorului îi permite să adopte o poziţie mai propice confidenţelor. Astfel, durata audierii se scurtează, ceea ce e benefic atât pentru minor, cât şi pentru anchetator. Apoi, vizionarea înregistrării contribuie la perfecţionarea anchetatorului care în acest fel îşi poate evalua şi îşi poate îmbunătăţi tehnica pentru viitoarele audieri. 

Prima sală de audiere pentru minori inaugurată la Bucureşti 

În sediul din strada Scaune nr.1-3 , Sectorul 3 a fost amenajată o sală specială pentru audierea minorilor-victime sau martori în cauze penale, în cadrul proiectului „AUDIS: pentru o mai bună audiere a minorilor în România!“, cu sprijinul financiar şi tehnic al Asociaţiei Federative „La Voix de L'Enfant“ şi Ambasadei Franţei în România. Sala permite audierea minorilor într-un cadru pozitiv din punct de vedere afectiv, lipsit de ostilitate. Dotarea sălii permite înregistrarea audio-video a declaraţiei. În consecinţă, la dosarul cauzei se păstrează o declaraţie completă (atât depoziţia propriu-zisă, cât şi elementele de limbaj nonverbal), evitându-se repetarea inutilă a audierii şi punerea din nou a minorului în situaţia de a retrăi episodul traumatic. Transcrierea declaraţiei se poate face ulterior cu o mai mare dificultate. Înregistrările pot constitui material didactic pentru procurorii, poliţiştii, psihologii şi alte categorii de specialişti care sunt implicaţi în audierea minorilor. 

Este a treia sală pentru audierea minorilor făcută prin acest proiect, intitulat "AUDIS: pentru o mai bună audiere a minorilor în România!", și care a avut sprijinul financiar și tehnic al Asociației Federative "La Voix de l'Enfant" și al Ambasadei Franței în România. Primele două săli au fost amenajate în 2014, în cadrul Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din județele Dolj și Cluj, scrie Agerpres.

"Sala de audiere permite înregistrarea audio-video a declarațiilor minorilor, în consecință, la dosarul cauzei se va păstra o declarație completă, ceea ce înseamnă, pe lângă depoziția propriu-zisă, pe lângă textul propriu-zis, și elementele de limbaj non-verbal", a explicat Alexandru Georgescu, prim-procuror al PTB. El a menționat că se păstrează o astfel de declarație completă și se evită audierea repetată a victimei. 

La rândul său, judecătorul Cristi Danileț a afirmat că săptămâna trecută a fost modificat Codul de procedură penală și că se permite audierea minorilor în astfel de încăperi. Directorul executiv al Federației Organizațiilor Neguvernamentale Pentru Copil (FONPC), Daniela Gheorghe, a menționat că prin intermediul acestor camere se evită audierea copilului de față cu abuzatorul. „Noi audiem în aceste săli copii-victimă, copilul autor de infracțiuni sau copilul martor al unor infracțiuni", a menționat Daniela Gheorghe.

20.000 de copii au fost trimiși în judecată în ultimii 5 ani

Potrivit președintelui FONPC, Bogdan Simion, premisele infracționalității se găsesc în statistici, printre care și cea potrivit căreia 51% dintre copiii României trăiesc în sărăcie.  „CSM spunea ca 20.000 de copii au fost trimiși în judecată în ultimii 5 ani, 15.000 dintre ei au fost condamnați. Alte date spuneau că în fiecare zi cinci copii sunt trimiși în justiție pentru furt, doi copii pentru tâlhărie și un copil pentru vătămare corporală", a adăugat acesta.

Bogdan Licu, adjunctul procurorului general, a arătat că infracționalitatea minorilor constituie una dintre preocupările majore ale politicii penale în statele moderne. „Statisticile judiciare pun în evidență creșteri alarmante ale implicării minorilor în comportamente infracționale, ale numărului de copii din închisori, astfel încât necesitatea prevenirii și combaterii eficiente a manifestărilor infracționale în rândul acestora și găsirea unor soluții coerente și viabile de corectare a acestor comportamente apare cu atât mai acută (...) copiii se regăsesc adesea în postura de victimă a infracțiunilor (...) trebuie asigurată formarea atât inițială, cât și continuă pentru specialiștii care lucrează cu copiii care participă în proceduri judiciare", a declarat Licu. Ambasadorul Franței în România, Francois Saint-Paul, a apreciat că înregistrarea permite retranscrierea audierii după vizionare, fapt ce permite raportarea fidelă a cuvântului și atitudinilor copilului.

De când este implementat în România proiectul AUDIS în ţara noastră

Proiectul "AUDIS: pentru o mai bună audiere a minorilor în România!" este implementat în România din 2012, în baza unui protocol de colaborare semnat de FONPC și alte instituții, printre care se numără Consiliul Superior al Magistraturii și Ministerul Justiției.

Studiile psihologice situează copilul în categoria persoanelor cu o vulnerabilitate victimală crescută, datorită particularităţilor psiho-comportamentale şi de vârste specifice.

Extrase din Revista „Drepturile minorilor şi ale victimelor violenţei în familie“:  „ (...) Audierea minorilor victimă trebuie să fie făcută în principiu, de o echipă pluridisciplinară formată din poliţist, procuror, psiholog şi asistent social (în prezent, un copil trebuie să apară în mod succesiv, în faţa mai multor persoane pe care nu le cunoaşte, adulte, care lucrează în instituţii impozante, austere, care nu fac decât să-l streseze suplimentar şi să-l streseze suplimentar şi să-i adâncească suferinţele psihice. Ideal ar fi ca minorul să fie audiat cu cât mai puţine dăţi. În prezent, acesta este ascultat cu ocazia sesizării iniţiale, de familie sau de persoanele ce-l au în grijă. apoi de poliţitul care înregistrează plângerea, de procuror; în faţa instanţei de judecată-în faza de cercetare judecătorească, poate fi ulterior audiat în faza de control judiciar (în apel)  şi în faţa instanţei de recurs. Pot urma discuţiile cu psihologul terapeut şi impactul cu presa, care, în genere, mediatizează astfel de cazuri. În toate aceste etape procesuale, minorul întâlneşte spaţii care poate simţi jenă, ruşine“. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră