În total, în 2015, Cipru a avut şase procese, iar în cinci dintre ele CEDO a condamnat Nicosia pentru cel puţin o încălcare a drepturilor omului. Conform raportului anual al CEDO, dat publicităţii joi, de preşedintele CEDO, Guido Raimondi, la Strasbourg, Rusia conduce topul cu 109 decizii împotriva sa, urmată de Turcia, cu 79 de condamnări şi Romania cu 72.
Ele sunt urmate de Ucraina cu 50 de condamnări, Grecia, cu 43, şi Ungaria cu 42. În total, CEDO a dat sentinţe în 2.441 de cazuri, comparativ cu 2.388 în 2014. O parte importantă din aceste cereri au fost comasate, astfel încât numărul de sentinţe pronunţate efectiv a fost 823, marcând o scădere de 8 procente.
Într-o conferinţă de presă ce a marcat deschiderea anului judiciar, preşedintele Raimondi a vorbit despre provocările CEDO la rezolvarea cererilor care îi sunt adresate. El a spus că, în general, situaţia este satisfăcătoare, dar a adăugat că sarcinile care îi aşteaptă sunt considerabile şi a subliniat necesitatea unei bune cooperări între statele membre.
Raimondi s-a referit şi la impactul crizei imigranţilor asupra CEDO, arătând că până acum nu a fost unul semnificativ. El a adăugat că, oricum, planul de acţiune al CEDO ia în calcul şi rezolvarea unui aflux de cereri privind măsuri tranzitorii.