România a înregistrat foarte puţine progrese în combaterea corupţiei - raport GRECO

10 Iul 2019 | scris de A.V.
România a înregistrat foarte puţine progrese în combaterea corupţiei - raport GRECO

Critici dure pentru România, în urma modificărilor pe care coaliția PSD-ALDE le-a întreprins în domeniul Justiției, apar în rapoartele Grupului Statelor contra Corupţiei (GRECO) publicate marți. 

România a făcut foarte puţine progrese în adoptarea de măsuri pentru a preveni corupţia în rândul parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor şi pentru a răspunde la îngrijorările legate de controversata sa reformă a sistemului judiciar, atrage atenţia organismul anticorupţie al Consiliului Europei, GRECO, în două rapoarte făcute publice marţi, exprimându-şi preocuparea profundă în special în legătură cu faptul că autorităţile române au ignorat complet recomandarea de a se renunţa la crearea secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

Prin urmare, GRECO face apel la autorităţile române să ia măsuri hotărâte pentru a obţine progrese tangibile cât mai repede posibil, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Europei. În acest context, GRECO salută anunţul făcut de premierul Viorica Dăncilă la 4 iunie privind intenţia de a renunţa la controversatele reforme din domeniul justiţiei.

"GRECO trage concluzia că România a implementat satisfăcător sau a abordat în mod satisfăcător 4 din cele 13 recomandări conţinute în Raportul celei de-a patra runde de evaluare. Alte trei recomandări sunt implementate parţial, iar şase rămân neimplementate", se arată în raport.

În aceste condiții, GRECO îndeamnă autorităţile române să adopte măsuri determinate pentru a obţine progrese tangibile cât mai curând posibil. În acest context, Grupul Statelor contra Corupţiei salută faptul că pe 4 iunie premierul României a anunţat intenţia de a abandona controversatele reforme judiciare.

Instituțiile de la București trebuie să țină cont de recomandările GRECO, inclusiv Curtea Constituțională,  spune la RFI judecătorul Horațius Dumbravă, fost membru CSM după publicarea rapoartelor (AUDIO)

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a declarat marţi că fiecare instituţie care apare în rapoartele GRECO trebuie să facă o analiză în legătură cu recomandările făcute şi să ia măsurile care se impun.

UPDATE

Organismul anticorupţie al Consiliului Europei, GRECO, face referire la protocoalele clasificate încheiate între Parchetul General şi Serviciul Român de Informaţii în raportul de evaluare privind România făcut public marţi, a transmis AGERPRES un purtător de cuvânt al CoE, ca reacţie la o afirmaţie a preşedintelui Senatului, Călin-Popescu Tăriceanu.

Liderul ALDE, Călin-Popescu Tăriceanu, a scris pe Facebook că experţii GRECO "nu au avut nimic de comentat despre dezvăluirile din ultimii ani", între acestea fiind protocoalele secrete sau dosarele făcute la comandă.

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră