Europa a înregistrat în 2017 o creștere puternică a numărului cazurilor de rujeolă, situaţie considerată o tragedie de Organizația Mondială a Sănătății, după recordul din 2016, de 5.273 de cazuri, relatează BBC.
Numărul cazurilor a crescut de patru ori, cu peste 20.000 de persoane afectate și 35 de decese. Cincisprezece țări din regiunea europeană, inclusiv Marea Britanie, au avut focare mari de pojar. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în România, Italia și Ucraina.
Oamenii care refuză vaccinarea sunt parte din această problemă, spun experții. Deşi cercetările publicate în urmă cu 20 de ani privind posibila legătură între vaccinul antirujeolic şi autism au fost discreditate, nesiguranţa a afectat încrederea unora în vaccinare. Rujeola este o boală virală extrem de contagioasă care poate fi mortală. Vaccinarea poate preveni îmbolnăvirea.
Dr. Zsuzsanna Jakab, de la OMS, a declarat: "Fiecare persoană nouă afectată de rujeolă în Europa ne reamintește că adulții şi copiii nevaccinați, indiferent de locul în care trăiesc, riscă să ia boala și să o răspândească altora care nu ar putea să se vaccineze. Acest regres pe termen scurt nu ne poate descuraja de angajamentul nostru de a fi generaţia care scapă odată pentru totdeauna copiii noştri din această boală".
Vaccinul se administrează în două doze copiilor foarte mici, iar adulții și copiii mai mari pot fi vaccinați la orice vârstă dacă nu au fost complet imunizați înainte. Simptomele rujeolei includ curgerea nasului, strănut și tuse, durere, ochi roșii, o temperatură ridicată și, după câteva zile, o erupție cutanată roșie-maronie.
Numărul cazurilor de rujeolă din Europa în 2017
România - 5.562 de cazuri
Italia - 5 006 de cazuri
Ucraina - 4.767 cazuri
Grecia - 967 de cazuri
Germania - 927 de cazuri
Serbia - 702 de cazuri
Tadjikistan - 649 de cazuri
Franța - 520
Federația Rusă - 408
Belgia - 369
Marea Britanie - 282
Bulgaria - 167
Spania - 152
Republica Cehă - 146
Elveția - 105