Start campaniei de vaccinare antigripală gratuită. În farmacii, vaccin cu preţuri între 25 şi 57 de lei!

25 Oct 2017 | scris de Magda Marincovici
Start campaniei de vaccinare antigripală gratuită. În farmacii, vaccin cu preţuri între 25 şi 57 de lei!

Ministerul Sănătăţii anunţă că poate începe campania de vaccinare gratuită din sezonul epidemic 2017 – 2018, prima tranşă de vaccin – peste  19 mii de doze - fiind deja în teritoriu. Vaccinul corespunde tuturor recomandărilor biologice  ale Organizației Mondiale a Sănătății, precum și cerințelor Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. 

„Ca în fiecare an, campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi unităţile sanitare cu paturi și vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon. Conform recomandărilor OMS, campania de vaccinare trebuie sa înceapă la finalul lunii octombrie/ începutul luni noiembrie.  
Vor fi vaccinate pesrsoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, mai precis persoane cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane  cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare,  boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide conform strategiei MS şi recomandărilor OMS şi ECDC”, se precizează în comunicatul emis, miercuri, de Ministerul Sănătăţii. 

Prevenţie
Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei că vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnavirilor prin gripă şi  recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit.  
De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor  pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi in special prin gripa.
Conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică, până în prezent nu există cazuri confirmate de gripă.

Farmacii
Potrivit informaţiilor culese din mai multe farmacii, la raft există două tipuri de vaccin de import Franţa şi Olanda, cu preţuri diferite între 25 şi 57 de lei. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră