Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 8,8 milioane de persoane mor în fiecare an din cauza cancerului, în special în țările cu venituri mici și medii.
Una dintre explicațiile acestei drame este diagnosticul care intervine foarte târziu. Și acest adevăr crunt este valabil inclusiv în țările care au servicii medicale bine organizate. Chiar în aceste țări diagnosticul de cancer este pus când boala se află în stadii avansate, ceea ce face foarte dificilă vindecarea.
Diagnosticul de cancer pus târziu și incapacitatea de a propune un tratament condamnă multe persoane la suferințe inutile și chiar la moarte prematură, spune doctorul Etienne Krug, directorul Departamentului pentru boli non-transmisibile, handicap, prevenția violenței și traumatism din cadrul OMS.
În opinia OMS, prin măsuri care să conducă la depistarea precoce a bolii și garantarea unui tratament administrat rapid este posibilă reducarea impactului unor forme de cancer: de sân, col uterin și colorectal. Numai așa se va mări numărul celor care supraviețuiesc cancerului, consideră OMS.
Potrivit noului Ghid al OMS pentru diagnosticul precoce al cancerului, toate țările pot să ia măsuri pentru tratarea și vindecarea cancerelor.