Reacţia lui Ion Iliescu la auzul veştii privind moartea Regelui Mihai. "Păstrez amintirea discuțiilor purtate în decursul timpului"

05 Dec 2017
Reacţia lui Ion Iliescu la auzul veştii privind moartea Regelui Mihai. "Păstrez amintirea discuțiilor purtate în decursul timpului"

Fostul președinte al României Ion Iliescu a declarat marți că prin dispariția Regelui Mihai se încheie poate cel mai zbuciumat capitol al istoriei României moderne, care a asigurat locul cuvenit al țării noastre în Europa și în lumea contemporană.

Iliescu a amintit că în august 2004, în cadrul manifestărilor dedicate evenimentelor dramatice de la 23 august 1944, la care a participat și Regele Mihai, spunea: "Dacă vom judeca fără patimă și cu obiectivitate faptele istorice, dacă nu vom mai folosi istoria ca instrument al luptei politice, vom putea cădea de acord asupra adevăratei semnificații a evenimentului de la 23 august 1944: aceea de act de salvare națională. Decizia curajoasă de la 23 august 1944, de arestare a mareșalului Antonescu și de întoarcere a armelor împotriva Axei, alături de Națiunile Unite, s-a impus ca urmare a agravării situației de pe front, fiind singura decizie posibilă, în condițiile date, pentru a asigura supraviețuirea Armatei Române și continuitatea statului român".

"Păstrez amintirea discuțiilor purtate în decursul timpului, după 1989, atât la Versoix, cât și la București. Relația noastră nu a fost simplă în vremurile agitate ale începutului tranziției. Rațiunea și sensul servirii interesului public, indiferent de poziția în care ne aflam, au fost mai puternice, și, împreună, am reușit să transmitem către partenerii noștri un mesaj puternic, de asumare a valorilor comunității europene. (...) Dumnezeu să-l odihnească în pace!", a afirmat Ion Iliescu.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră