"În familia fratelui meu nu s-au întâmplat acte de violenţe. El nu este nu tată dur, nici Ruth nu este o mamă dură. Cel mic avea trei luni atunci când a fost luat, era încă alăptat de mamă. Este inexplicabil pentru noi modul în care a acţionat această autoritate (Barnevernet n.r.), fără o anchetă socială prealabilă. Fetele au fost luate de la şcoală fără ca părinţii să fie anunţaţi. (...) Noi am vrut să facem public tot ce se întâmplă acolo. Pentru noi este inuman modul în care a acţionat această autoritate", a declarat Daniel Bodnariu, unchiul copiilor luaţi de statul statul norvegian şi unul dintre organizatorii protestului.
Fratele lui Marius Bodnariu a mai spus că protestul este unul pașnic și are scopul de a face cunoscute lucrurile ce au loc "într-o ţară aşa-zis civilizată".
Protest în sprijinul familiei Bodnariu a avut loc şi la Cluj. Peste cinci sute de persoane s-au adunat astăzi în centrul municipiului Cluj-Napoca pentru a participa la o acțiune de susținere a familiei Bodnariu din Norvegia.
Oamenii au adus cu ei bannere, cele mai multe având imprimate fotografii cu cei doi soți Bodnariu, Marius și Ruth, împreună cu cei cinci copii ai lor.
Drama la care este supusă famila Bodnariu a sensibilizat şi românii din diaspora. Ieri, sute de persoane au protestat în fața mai multor ambasade ale Norvegiei din lume. Astfel, la Oslo, Washington, Barcelona, Londra, Dublin, Copenhaga, Roma, Madrid, Moscova, Praga și Viena, românii din Diaspora au protestat împotriva tratamentului la care este supusă familia românului Bodnariu.
Potrivit organizatorilor, în ianuarie se vor organiza concomitent o serie de proteste similare în Oslo, Washington, Haga, Bruxelles, Madrid, Barcelona, Roma, Torino, Frankfurt, Londra, Dublin, Viena, Ottawa, Praga, Bratislava, Varsovia, Moscova, Riga şi Copenhaga.
Ieri, ministerul Afacerilor Externe a avut o nouă discuție cu ambasadorul Norvegiei la București, Tove Bruvik Westberg, în cadrul căreia "ambele părți au reiterat importanța unei cooperări susținute în cazul familiei Bodnariu".
"MAE, prin misiunea diplomatică de la Oslo, a acționat în sensul materializării inițiativei de organizare a unei vizite la nivel parlamentar în Regatul Norvegiei. Este de așteptat ca această vizită să aibă loc în perioada imediat următoare. La rândul său, ambasadorul României în Regatul Norvegiei va avea o discuție cu reprezentanții Ministerului norvegian al Copiilor, Egalității și Incluziunii Sociale la 13 ianuarie 2016", se arată într-un comunicat al ministerului.
Şi premierul Dacian Cioloş s-a pronunţat în legătură cu acest caz, într-un interviu acordat Antenei3, afirmând că situaţia este "sensibilă", iar România nu poate insista, pentru a nu lăsa impresia unor presiuni, având în vedere că trebuie respectată legislaţia norvegiană.
Copiii familiei Marius Bodnariu, inginer IT, şi soţiei sale norvegiance Ruth, asistentă medicală, au fost luaţi de la părinţi de Serviciul de protecţie a copilului din Norvegia, Barnevernet, în noiembrie, după ce cele două fete, cele mai mari din familie, ar fi spus că primesc corecţii fizice de la părinţi. De asemenea, părinţii ar fi suspectaţi de îndoctrinarea religioasă a copiilor. Cei cinci copii au fost plasaţi în trei familii-surogat, iar de curând a fost deschisă procedura adopţiei internaţionale pentru ei, potrivit reprezentanţilor familiei.
Recent, pe Internet au apărut imagini care arată modul în care cei de la Protecţia Copilului din Norvegia iau copiii din sânul familiilor lor. Vezi video aici