Vremea normală sub aspect termic din aceste zile va intra treptat într-un proces de încălzire, în cea mai mare parte a teritoriului. Temperatura maximă a aerului va oscila între 15 şi 30°C, în aproape toate zonele de cultură. Temperatura minimă a aerului se va situa între 7 şi 18°C, în majoritatea regiunilor agricole. Sub aspect pluviometric, se prognozează ploi locale cu caracter de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului şi izolat de căderi de grindină, în cea mai mare parte a ţării. Izolat, se vor cumula cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol.
În cultura grâului de toamna, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată şi puternică) se vor înregistra pe suprafeţe extinse din Moldova, centrul şi estul Dobrogei, izolat în vestul Crişanei şi nord-vestul Banatului.
În stratul de sol 0-20 cm, în cultura de porumb, aprovizionarea cu apă va prezenţa valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, pe majoritatea suprafeţelor agricole. Local, în nordul-estul, nordul şi estul Moldovei, centrul şi estul Dobrogei, izolat în vestul Crişanei şi nord-vestul Banatului se vor înregistra deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată şi puternică.
Menţinerea regimului hidro-termic favorabil din aer şi sol vor imprima ritmuri normale de vegetaţie, atât la culturile de câmp, cât şi la speciile pomi-viticole, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.
În funcţie de data semnatului, orzul şi grâul de toamnă vor parcurge înspicarea (50-100%), înflorirea (10-100%), formarea/umplerea bobului şi maturitatea în lapte (10-40%).
Sub aspect fenologic, cultura de răpitî îşi va definitiva înflorirea (90-100%), continuându-se totodată fazele de apariţie şi formare a silicvelor (40-100%), precum şi formarea boabelor în silicve (10-60%).
La culturile prăsitoare (porumb şi floarea-soarelui) înfiinţate până în prezent se vor continua răsărirea şi dezvoltarea primei perechi de frunze (10-100%) la nivelul întregii ţări, precum şi înfrunzirea (4-8 frunze). Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta bună şi medie, iar la cele întârziate fenologic starea de vegetaţie se va menţine medie şi slabă.
În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr va parcurge formarea rozetei de frunze şi începutul înfrunzirii, iar cartoful pentru consum, formarea/creşterea lăstarilor şi tuberizarea.
În toate plantaţiile pomicole se vor înregistra creşterea lăstarilor/fructelor/frunzelor. La speciile timpurii de cireş se vor continua creşterea fructelor şi coacerea în „pârgă”, totodată fiind posibilă maturitatea de consum şi începutul recoltării.
La viţa de vie se vor semnala fazele de înfrunzire şi apariţia inflorescenţelor în toate podgoriile, precum şi înflorirea şi formarea boabelor la soiurile timpurii de masă.