Profund întristat la aflarea veștii că Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a trecut la cele veșnice, Prințul Nicolae al României a postat în mediul online un mesaj emoționant.
„Îi datorez întâlnirea mea de acum 28 de ani, de Sfintele Paști, cu poporul român și cu Regele Mihai, bunicul meu. Atunci, la Putna, am trăit înțelegerea că bunicul meu era Regele românilor. Deși mi se spusese că sunt nepotul Regelui Mihai, la Putna, apoi la București și la Curtea de Argeș, mi-am întâlnit Regele și rădăcinile. Sunt imagini pe care le voi purta cu mine toată viața. Slujba de la Mănăstirea Putna, momentul în care bunicul meu și ÎPS Pimen s-au rugat la mormântul lui Ștefan cel Mare, intrarea Regelui pe Ușile Împărătești în Altar, clipa când Regele Mihai a primit Sfânta Lumină din mâna părintelui Pimen, mulțimea care își aclama Regele venit din lungul exil. Un preot m-a îmbrăcat cu un veștmânt diaconesc și m-a dus în brațe în Altar”, a scris prințul, citat de Monitorul de Suceava.
Prințul Nicolae a adăugat că îi este profund recunoscător ÎPS Pimen „pentru bunătatea și dragostea cu care l-a chemat, l-a primit și l-a înconjurat pe Regele Mihai, ca și pe bunica mea, Regina Ana, mama mea, Principesa Elena și pe mine. Transmit condoleanțe Bisericii Ortodoxe Române, enoriașilor din arhiepiscopie și familiei îndoliate! Dumnezeu să-l odihnească în Împărăția celor Drepți!”
În anul 1992, ÎPS Pimen avea să scrie o pagină importantă în istoria poporului român.
Crescut şi educat în spiritul respectului faţă de rege şi monarhie, ÎPS Pimen l-a invitat în 1992 pe Regele Mihai la Mănăstirea Putna, pentru ca fostul suveran să întâmpine aici marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului.
Regele Mihai încercase să petreacă în ţară Paştele în anul 1990. A aterizat pe Otopeni şi s-a îndreptat apoi spre Curtea de Argeş, dar pe autostrada Bucureşti – Piteşti, maşina în case se afla fostul suveran a fost oprită de militari. După două ore de parlamentări, la ordinul autorităţilor conduse de Ion Iliescu, Regele Mihai a fost dus înapoi la Otopeni şi a părăsit ţara.
În 1992, în ciuda opoziţiei şi presiunilor făcute de acelaşi regim al lui Ion Iliescu, ÎPS Pimen i-a făcut o invitaţie oficială Regelui Mihai. Grație acestei invitații şi insistenţelor lui ÎPS Pimen, Regele Mihai, avea să se întoarcă pentru prima dată în România, oficial, după 45 de ani de exil impus de regimul comunist.
Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților a murit în noaptea de marți spre miercuri, la Institutul „Matei Balș” din Capitală, în urma unui al doilea atac de cord, după ce fusese infectat cu noul coronavirus. ÎPS Pimen a fost adus de la Suceava la București cu un elicopter SMURD, în data de 20 aprilie. Era în stare gravă, infectat cu noul coronavirus, fiind internat la Institutul „Matei Balș”.
UPDATE
Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, este înmormântat, vineri, la Mănăstirea Sihăstria Putnei, slujba fiind oficiată de ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, şi PS Damaschin Dorneanul, împreună cu un sobor de preoţi.
”Nădăjduim că, la pomenirea ce se va face la 40 de zile de la trecerea sa la cele veşnice, situaţia să fie cu mult îmbunătăţită şi restricţiile vor fi reduse, astfel încât să avem posibilitatea cu toţii de a cinsti aşa cum se cuvine pe acest vrednic Arhipăstor al Bisericii lui Hristos din Moldova”, a transmis Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor.
UPDATE
La slujbă, în mod neașteptat, a asistat și Nicolae, fostul principe al României, nepotul Regelui Mihai.