Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România, Federația Operatorilor Români de Transport, Asociația Patronală a Transportatorilor Europa 2022, Asociația Română pentru Transporturi Rutiere Internaționale, Asociația Națională a Transportatorilor și Taximetriștilor Independenți și Asociația Operatorilor de Transport Rutier A.P.U.L.U.M au solicitat Primăriei Capitalei un aviz pentru organizarea, joi, a unui protest de amploare în Capitală, în zona Piața Victoriei.
Organizatorii au anunțat că la manifestația ar participa 10.000 de persoane și 10.000 de autovehicule (din care 1.000 de mare tonaj).
Conform unui comunicat al Primăriei Capitalei, membrii Comisiei municipale de avizare a adunărilor publice au respins cererea sindicatelor și asociațiilor patronale ale transportatorilor deoarece forma de organizare propusă ar fi dus la blocarea efectivă a Bucureștiului.
Transportatorii vor să aducă în Piața Victoriei 10.000 de vehicule, care ar aflui spre zona centrală din toate direcțiile, iar obiecțiile Primăriei Capitalei sunt legate de chiar numărul autovehiculelor participante la protest.
"Organizatorii protestului nu oferă informații exacte cu privire la numărul participanților, iar ora la care ar începe acest protest coincide cu cea la care bucureștenii se deplasează către grădinițe, școli său serviciu.
Bucureștiul înregistrează, în această perioadă a lunii a lunii decembrie, vârfuri de trafic, generate de fluxul mare de aprovizionare din perioada apropiată sărbătorilor. Mai mult, problemele generate de restricțiile de trafic din zona Eroilor — ca urmare a avariei apărute la data de 12 decembrie 2015 — au condus deja la supraaglomerarea unor artere principale, Piața Victoriei fiind un punct nodal important pentru fluidizarea traficului dinspre vestul (zona afectată) spre centrul și nordul Capitalei", se arată comunicatul Primăriei generale.
În acest context, primarul general al Capitalei, Răzvan Sava (foto), a discutat, în cursul zilei de marți și miercuri cu reprezentanții Guvernului, cărora le-a solicitat sprijin pentru evitarea unui blocaj în București.
Principalele revendicări ale transportatorilor sunt stabilirea unui cost suportabil al RCA, eliminarea supraacizei de la 1 ianuarie 2016, intervenţia Guvernului pentru modificarea deciziilor ORDA şi a Legii 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, astfel încât operatorii de transport să fie exoneraţi de obligaţia de a plăti lunar drepturile de autor numai pentru simplu fapt că autovehiculul este dotat cu un aparat de radio.