Conform municipalităţii, Casa Dinu Lipatti a fost scoasă la licitaţie în cadrul procedurii executării silite şi, fiind monument istoric, vânzătorii erau obligaţi ca, în prealabil, să notifice serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional pentru exercitarea dreptului de preempţiune.
De asemenea, vânzătorul era obligat să notifice şi Direcţia de Cultură a Municipiului Bucureşti, pentru exercitarea dreptului de preempţiune. Ca urmare, nefiind îndepliniţi aceşti paşi procedurali, orice act de vânzare pe orice cale, fie voluntară sau pe calea executării silite, a unui imobil monument istoric care nu respectă prevederile legale este lovit de nulitate, precizează Primăria Capitalei.
"Precizăm că, în situaţia în care, Ministerul Culturii nu îşi exercită dreptul de preempţiune cu privire la imobilul din strada Lascăr Catargiu nr 12, solicitarea va fi înaintată către PMB care, în conformitate cu legislaţia în vigoare, îşi poate exercita dreptul de preempţiune", precizează municipalitatea, într-un comunicat.
Primăria Capitalei exclude, totodată, posibilitatea ca imobilul să fie vândut şi apoi demolat. Nu numai că o asemenea faptă este pedepsită cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dar demolarea unui imobil monument istoric nu este posibil decât dacă acesta este declasat, conform prevederilor Legii privind protejarea monumentelor istorice.