Poliția olandeză este pe urmele hoților de la muzeul din Assen: se presupune că vinovații au fugit în Germania

26 Ian 2025
Poliția olandeză este pe urmele hoților de la muzeul din Assen: se presupune că vinovații au fugit în Germania

Poliția este pe urmele celor trei hoți care au intrat sâmbătă dimineața în Muzeul Drenthe din Assen cu un dispozitiv exploziv și au furat obiectele de patrimoniu ale României. Există suficiente indicii pentru ca echipa de poliție formată din 35 de oameni să-i poată urmări pe cei trei și un posibil al patrulea făptuitor, scrie De Telegraaf citând de surse din jurul anchetei

Analiza imaginilor camerelor din muzeu și cercetările suplimentare privind mișcările suspecte ale vizitatorilor au oferit poliției informații interesante. Se cunosc mai multe lucruri și despre mișcările celor trei autori după transferul sub un viaduct al N33 de lângă Rolde. Poliția presupune că vinovații au fugit în Germania. „Dar există mai multe opțiuni”, a spus un purtător de cuvânt al poliției. Poliția din Nordul Olandei nu dorește să ofere oficial detalii despre anchetă în curs de investigație.

Detectivul de artă Arthur Brand care urmărește îndeaproape toate evoluțiile din jurul acetui furt critica securitatea muzeului: „Nu vrei să transformi un muzeu într-o fortăreață, dar te-ai putea gândi să pui noaptea acest tip de comori valoroase într-un seif. În special muzeele mai mici ar putea lua în considerare acest lucru”, spune Brand.

Șoc în sectorul muzeelor

Există o teamă enormă în sectorul muzeal dupa două jafuri recente în care s-au folosit explozibili. Acest lucru s-a întâmplat și în noiembrie la o galerie de artă din Oisterwijk. „Trebuie mai întâi să discutăm acest lucru în mod corespunzător în interiorul sectorului”, spune Vera Carasso, directorul Asociației Muzeelor olandeze refuzând sa vorbeasca despre furturile cu explozibil. Fostul director Andreas Blühm al muzeului din Groningen spune că recentele explozii au provocat cu siguranță furori în rândul directorilor de muzee. În martie 2020, un Van Gogh de la Muzeul Groninger a fost furat cu ușurință de la Singer din Laren. Acest lucru a dus imediat la o discuție aprinsă despre securitate.

„Este groaznic ce s-a întâmplat. Chiar nu poți face nimic în privința acestor tipuri de accidente. Marea teamă este că alți criminali vor copia acest tip de comportament. După fiecare furt dintr-un muzeu din Olanda, există o discuție internă: cum s-a întâmplat asta și ce putem face? Asta se va întâmpla acum.”

Poliția a primit până acum peste cincizeci de informatii despre furtul de artă. Coiful nu a fost încă găsit, a informat poliția duminică după-amiază

Potrivit poliției, toate informațiile sunt investigate cu atenție. „Întrebarea importantă este; unde se afla în prezent obiectele furate?”, a spus poliția. Ancheta filmelor deja disponibile a continuat duminică. Potrivit poliției, aceasta este o activitate consumatoare de timp. „Prin urmare, poate dura ceva timp până să devină clar dacă există sfaturi și imagini concrete aici.”

Poliția cheamă din nou oamenii să se prezinte daca au informații sau imagini. În timpul spargerii muzeului au fost furate patru piese pe care Muzeul Drents le avea împrumutate de la Muzeul Naţional de Istorie al României. Aceasta se referă la capodopera, un coif de aur din aproximativ 450 î.Hr. și trei brățări de aur din aproximativ cincizeci de ani î.Hr.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră