Poate ți-e foame - o patiserie din România, la sfârșitul zilei, oferă gratuit mâncarea nevândută!

22 Iun 2017
Poate ți-e foame - o patiserie din România, la sfârșitul zilei, oferă gratuit mâncarea nevândută!

După ce se încheie ziua de lucru, la una din nenumăratele patiserii din România se petrec lucruri despre care merită să scriem, pentru că poate deveni un exemplu.Putem fi buni, putem fi omenoși, putem să ajutăm, trebuie doar să ne dorim să facem acest lucru! Și se pare că din ce în ce mai mulți patroni din domeniul alimentației și-au dat seama că ceea ce putea fi pierdere se poate transforma într-o formă de a-i ajuta pe cei care au nevoie!

La sfârșitul zilei de muncă, angajații unei patiserii din centrul Craiovei - Ynni - strâng toate produsele nevândute, le ambalează în pungi și apoi le lasă pe scările magazinului, însoțite fiecare de un bilețel pe care scrie, așa cum se remarcă din imagine, "Poate ți-e foame".

"Am văzut o postare pe Facebook, din Târgu Mureş, de la o cafenea care lăsa astfel de pachete afară cu marfa care rămânea din ziua respectivă. Decât să o arunce, o lăsau afară. Se găsesc tot timpul oameni care să ia aceste pachete şi cărora le trebuie. Şi ne-am gândit că este o idee bună. Se strângeau produse şi, decât să le aruncăm, nu avea rost. Aşa, am văzut că se găseşte cineva şi la noi care să le ia. Ne lasă şi bileţele în schimb, că ne mulţumesc, să ne dea Dumnezeu sănătate şi tot felul de lucruri frumoase”, a declarat Raluca, patroana acestei patiserii pentru jurnalulolteniei.ro.

Inițiativa a pornit în urmă cu două săptămâni și este una de succes, dacă se poate spune așa. Pachetele sunt luate de către tot felul de oameni, iar gestul, pe cât de simplu este, pe atât este de important pentru o comunitate. E un semn că, și în Craiova, oamenii au început să-și deschidă brațele mai vizibil pentru a le întinde către cei în nevoie.

"Cred că au trecut două săptămâni de când ne-am apucat să facem asta. Pachetele dispar mereu pentru că este nevoie de ele. Sunt oameni care trec şi pe aici în timpul programului, cărora le mai dăm şi aşa produse. Sunt oameni săraci, oameni bătrâni care le iau, nu neapărat cei care au nevoie sau cei care nu au casă sau unde să locuiască. Sunt şi clienţi de-ai noştri care le iau. Până la urmă, sunt produse proaspete, făcute în aceeaşi zi şi nu are rost să le aruncăm.Avem doamne bătrâne care vin cu flori şi tot timpul le dăm ceva de mâncare. Mai luăm de la ele şi flori, şi busuioc. Ia uitaţi, am busuiocul în geam. Am o bătrânică care vine în fiecare zi pe aici cu flori. Mai fac şi ei un ban. E sărăcie multă, nu ai ce să faci…”, mai spune Raluca.

"Este cu dus şi întors. Dacă cineva vrea să îţi facă rău, poate să îţi pună ceva în produse sau să trimită pe cineva care să spună că acele produse au ceva. Dacă nimeni nu vrea să îţi facă rău, e altceva. În Bucureşti, spre exemplu, sunt vitrine lăsate afară cu produse, pentru ca lumea să-şi ia singură din ele. Am înţeles că acolo ar fi probleme cu SANEPID-ul, cu tot felul de chestii de genul. Mă gândesc, totuşi, să nu ne facă nimeni rău, pentru că noi facem bine”, este de părere Raluca.

Patroana spune că își dorește să continue să facă acest gest, pentru că nu o costă nimic. Dimpotrivă, ajută la rândul ei într-un fel simplu, dar care, pentru cei în nevoie, poate însemna enorm.

"Vom continua să facem asta. Tot ce ne rămâne la sfârşitul zilei punem în punguţe şi scoatem afară, adică produsele despre care credem noi că sunt bune pentru toată lumea. Unele nu pot fi puse, sunt covrigii care se întăresc dacă stau o anumită perioadă şi pe aceia chiar nu îi lăsăm. Eu aşa m-am gândit că ar fi omenesc: dăm pe o parte şi primim pe altă parte”, a concluzionat Raluca.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră