Plângere împotriva Charlie Hebdo pentru caricatura referitoare la Simona Halep

17 Iun 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Plângere împotriva Charlie Hebdo pentru caricatura referitoare la Simona Halep Galerie foto (2)

Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE) depune plângere împotriva revistei franceze de satiră Charlie Hebdo pentru caricatura referitoare la victoria Simonei Halep la Roland Garros.

Publicaţia franceză de satiră Charlie Hebdo a ironizat victoria Simonei Halep la turneul de la Roland Garros publicând sub titlul "O româncă câştigă Roland Garros-ul" o caricatură reprezentând o persoană care ridică trofeul deasupra capului şi spune "Fier vechi, fier vechi".

Anunţul FADERE a fost făcut de preşedintele Daniel Ţecu, la Antena3.

”Am decis să deschidem un proces împotriva publicaţiei Charlie Hebdo, pe de o parte pentru că şi-a permis să se atingă de Simona Halep, iar pe de altă parte pentru ironizarea comunităţii de români din Franţa”, a declarat Daniel Ţecu la Antena 3.

Acesta nota, la 14 iunie, în pagina sa de Facebook că românii au fost "Charlie Hebdo", dar acum nu poate spune decât "Ruşine Charlie Hebdo".

"Mai demult toți eram Charlie Hebdo.
Astăzi pot spune fără discuție, RUSINE Charlie Hebdo. O caricatură apărută în ediția tipărită a revistei de satiră Charlie Hebdo o înfățișează pe Simona Halep vânzând la fier vechi trofeul câștigat la Roland Garros
", nota Daniel Ţecu, ilustrând mesajul cu desenul apărut în revista franceză..

„Considerăm de prost gust şi inacceptabilă această caricatură. Prin acest atac, se insinuează că Simona Halep ar fi ”ţigancă”, se cultivă şi mai mult confuzia dintre români şi rromi şi se influenţează negativ percepţia pe care o au francezii despre români. Comunitatea de români din Franţa este formată din sute de mii de intelectuali, artişti sau muncitori. Prin seriozitatea şi hărnicia lor contribuie la bunăstarea tuturor francezilor, iar numărul celor care ocupă funcţii de răspundere este impresionant”, se arată într-un comunicat de presă al celor de la FADERE.

”Umorul fin, specific artiştilor şi oamenilor inteligenţi, de această dată, a fost înlocuit cu o mojicie dezgustătoare. Aproape că nu există domeniu al artei sau dezvoltării ştiinţifice franceze la care românii să nu-şi fi adus contribuţia. Pentru răfuiala lor cu grupuri izolate de rromii, probabil cei de la ”Charlie Hebdo” vor considera ”fier vechi” şi cel mai cunoscut simbol al Franţei, Turnul Eiffel, pentru că se bazează pe inovaţia unui român şi fiecare piesă metalică e fabricată în România”, a declarat Daniel Ţecu, preşedintele FADERE.

Publicaţia franceză Charlie Hebdo este un săptămânal satiric, nonconformist, cunoscut pentru caracterul său profund antireligios şi pentru caricaturile cu profetul Mahomed, pe care le publică în mod regulat.

Caricatura cu Simona Halep a stârnit furie în rândul românilor, reacţia acestora fiind comentată inclusiv de presa străină.  Totodată, ambasadoarea Franţei la Bucureşti, Michele Ramis, a fost nevoită să ofere o declaraţie pentru presă pe marginea situaţiei create de apariţia desenului în revista franceză.

CITIŢI AICI DECLARAŢIA AMBASADOAREI.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră