Parfumul preferat al Reginei Maria, ”Mon Boudoir” al casei Houbigant, va fi expus la Muzeul Pelișor. Val Iacob, directorul Muzeului Parfumurilor a declarat, pentru TVR, ca parfumul respectiv va fi mutat în Muzeul Pelișor.
"Regina Maria a folosit o lungă perioadă de timp un singur parfum, se numea Mon Boudoir, care, la moartea Reginei Maria, în 1938, a fost retras din producţie ca omagiu. Conţinea ingredientele foarte dragi Reginei: irisul şi violetele, bineînţeles", a spus acesta.
Prezenţa Reginei Maria la Castelul Peleş, dar mai ales la Pelişor, era adeseori asociată cu dâra puternică de parfum pe care o lăsa în urmă. Chiar şi după moartea sa, parfumul de violete se făcea simţit în camerele. Unii chiar au afirmat că prezenţa parfumului era legată de anumite întâmplări ale istoriei, ca şi cum regina s-ar fi străduit să dea un semn că e încă acolo. În epocă au fost martori gata să jure că pentru prima dată parfumul regal de violete s-a simţit în ianuarie 1948, imediat după abdicarea Regelui Mihai I (nepotul Mariei) şi abolirea monarhiei în România. A doua oară se zice că s-ar fi simţit în 1950, când, de ziua Arhanghelilor Mihail şi Gavriil, la castelul de la Sinaia ar fi zăbovit Chivu Stoica (lider comunist) şi soţia acestuia.
Chiar dacă de cele mai multe ori, Regina Maria își fabrica singură parfumurile, cu ajutorul doamnelor de onoare, suverana îndăgea și alte parfumuri. Regina a fost chiar, o vreme, imaginea casei de parfumuri înfiinţate la 1775 de Jean-Francois Houbigant, într-unul dintre cartierele Parisului. Create de el şi de urmaşii săi pentru aristocraţia franceză, parfumurile Houbigant au cucerit în cele din urmă toată lumea stilată a Europei. Iar cel creat în 1829 pentru prinţesa Adelaide d’Orleans – numit “Quelque Flores Royale” (amestec armonios de arome florale) avea să devină una dintre miresmele preferate de Regina Maria a României, una dintre cele mai stilate, elegante şi influente persoane ale Europei secolului XX.