UPDATE
Cortegiul funerar cu sicriul purtând trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a ajuns la Bucureşti, trecând pe sub Arcul de Triumf, unde era aşteptat de sute de oameni, veniţi să îşi ia rămas-bun de la suveranul care a intrat acum în cărţile de istorie.
Începând cu ora 21:00, Regele Mihai va fi depus la Palatul Regal din Capitală, unde cei care doresc vor putea să-i aducă un ultim omagiu până la ora 24,00.
Luminiţele festive de sărbători nu vor fi aprinse miercuri seară, în Bucureşti, pe traseul pe care va trece convoiului funerar al Regelui Mihai, iar drapelul naţional va fi arborat în bernă, a precizat primarul general Gabriela Firea.
"În semn de respect faţă de Majestatea Sa Defunctă, am luat decizia ca pe traseul convoiului funerar să nu fie aprinse luminile decorative de sărbători. De asemenea, de-a lungul traseului este arborat drapelul naţional în bernă", a scris, pe Facebook, Firea.
UPDATE
Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai a părăsit miercuri seară Castelul Peleş, acesta urmând să fie adus în Capitală şi depus la Palatul Regal, scrie agerpres.ro.
Acesta a fost însoţit de Margareta, Custodele Coroanei Române, de principele Radu, dar şi de membri ai Familiei Regale.
La plecare, cei 90 de militari ai Brigăzii 2 Vânători de Munte, ai Batalionului 21 Vânători de Munte "Leonard Mociulschi", ai Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul" şi ai Muzicii militare a Academiei Forţelor Aeriene au prezentat onorul.
Sicriul a fost purtat pe umeri de opt militari ai Brigăzii 30 Gardă ''Mihai Viteazul''.
UPDATE
Sicriul cu trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale, Regele Mihai I, a aterizat la Bucureşti, pe aeroportul Henri Coandă, miercuri dimineaţă la ora 11:00.
Avionul care a transportat sicriul este un C-27J Spartan al Forţele Aeriene Române, precizează Aeronews.ro în pagina de Facebook.
La aeroport au fost intonate imnul naţional şi cel regal, apoi la Salonul Oficial a fost oficiată o slujbă religioasă.
Ceremonia de la Otopeni a avut caracter militar.
Sicriul care poartă trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I a fost transportat la Castelul Peleş, din Sinaia. În unele localităţi, oamenii au ieşit pe marginea DN1 ca să asiste la trecerea cortegiului funerar, unii dintre ei având steagurile României.
La Sinaia, sute de oameni au aşteptat cortegiul funerar, aplaudând la trecerea acestuia. Cortegiul funerar a ajuns la Castelul Peleş la ora 13.25.
La sosirea cortegiului, regimentul de gardă a prezentat onorul.
La Castelul Peleş va sosi, la ora 14.30, şi preşedintele Klaus Iohannis, pentru a transmite condoleanţe, scrie news.ro.
Acolo, sicriul va rămâne pentru câteva ore, apoi va fi transportat la Bucureşti şi va fi depus în Sala Tronului de la Palatul Regal, unde va rămâne până sâmbătă, ziua în care va avea loc înmormântarea, la noua catedrală Episcopală de la Curtea de Argeş.
Sicriul cu corpul neînsufleţit al Majestăţii Sale va fi transportat cu Trenul Regal de la Bucureşti la Curtea de Argeş.
Momentul plecării de la Geneva a avionului care a transportat sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai:
UPDATE
Restricţii de trafic în Capitală pentru funeraliile Regelui Mihai I
Poliţia Română anunţă, într-un comunicat, că, în conformitate cu avizul Comisiei Tehnice de Circulaţie din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, în perioada 12-16 decembrie 2017, se vor impune o serie de restricţii de circulaţie.
"Pentru buna desfășurare a evenimentului, se va restricţiona traficului rutier, după cum urmează:
1. La data de 13 decembrie 2017, după orele 19.00, la momentul trecerii cortegiului pe sub Arcul de Triumf, traficul rutier va fi restricționat pe arterele ce converg către acesta, respectiv pe Bd. Constantin Prezan, Bd. Mareșal Averescu, Str. A. Constantinescu, axul central pe Șos. Kiseleff, tronsonul cuprins între Piața Presei Libere și Arcul de Triumf.
2. Vineri, 15 decembrie 2017, începând cu orele 16.00, se va restricționa traficul rutier și parcarea autovehiculelor pe Aleea Colina Bucuriei, precum și pe platoul de la baza acesteia și în zona Gării Băneasa, perimetrul delimitat de Str. Tipografilor și Gara CFR Băneasa.
3. La data de 16 decembrie 2017, se va restricționa traficul rutier:
între orele 00.00 – 08.00, pe Calea Victoriei între Str. C.A.Rosetti și Aleea Kretzulescu, pe Str. Dem.I.Dobrescu între Bd. Nicolae Bălcescu și Calea Victoriei, precum și pe străzile care acced în acestea;
între orele 08.00 - 14.00, pe Calea Victoriei, între Piața Victoriei și Str. Ion Câmpineanu, precum și pe străzile care acced în acest tronson, gradual în funcție de numărul participanțior;
începând cu orele 11.00, pe traseul de deplasare al cortegiului funerar către Palatul Patriarhiei, respectiv: Palatul Regal – Calea Victoriei – Spl. Independenței – Bd. Unirii – Aleea Colina Bucuriei.
începând cu orele 14.00, ambele sensuri, gradual, în funcție de viteza de deplasare, pe traseul de deplasare a cortegiului și pe străzile care acced în acesta de la Palatul Patriarhiei către Gara Băneasa, respectiv: Aleea Colina Bucuriei – Pod Șerban Vodă – Bd. I.C. Brătianu – Piața Universității – Bd. Nicolae Bălcescu – Piața Romană – Bd. Lascăr Catargiu – Piața Victoriei – Bd. Aviatorilor – Piața Charles de Gaulle – Bd. Constantin Prezan – Arcul de Triumf – Șos. Kiseleff – Piața Presei Libere – Șos. București-Ploiești – Fântâna Miorița - Gara Băneasa, precum și pe Șos. București-Ploiești, între Piața Presei Libere și Pasajul Băneasa și Str. Tipografilor, între Șos. București-Ploiești și Bd. Poligrafiei.
Traficul pietonal va fi restricționat, la data de 16 decembrie 2017, după cum urmează:
-începând cu orele 00.00, până la defluirea totală a participanțior, pe trotuarul aferent Muzeului Național de Artă a României de pe Str. Știrbei Vodă și Calea Victoriei, până în dreptul Bisericii Kretzulescu;
-începând cu orele 08.00, pe Aleea Colina Bucuriei, între Bd. Regina Maria și Palatul Patriarhiei, precum și pe Aleea Cristea Miron din Str. 11 Iunie, cu excepția riveranilor.
De asemenea, pentru buna desfășurare a activității din jurul Palatului Patriarhiei, în funcție de numărul participanților, traficul rutier va fi restricționat gradual pe următoarele artere:
- Bd. Unirii, între Bd. I.C. Brătianu și Bd. Libertății;
- Spl. Independenței, între Str. Halelor și Pod Șerban Vodă;
- Str. Halelor către Spl. Independenței;
- Bd. Regina Maria, între Bd. Libertății și Aleea Colina Bucuriei, cu excepția tramvaielor.
RUTE OCOLITOARE
Șos. București-Ploiești – Bd. Aerogării – Str. Cpt. Alexandru Șerbănescu – Str. Barbu Văcărescu – Șos. Ștefan cel Mare;
Piața Presei Libere – Bd. Mărăști – Piața Montreal – Bd. Mărăști – Bd. Mareșal Alexandru Averescu - Bd. Ion Mihalache – Str. Buzești – Str. Berzei;
Piața Victoriei – Str. Buzești – Str. Berzei;
Pentru buna desfășurare a traficului rutier, recomandăm conducătorilor auto să se deplaseze cu atenție, să respecte semnalele polițiștilor rutieri aflați pe traseul de deplasare și să folosească rutele ocolitoare.
Pietonii sunt rugaţi să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către şoferi".
Iată, mai jos, programul actualizat al funeraliilor Regelui Mihai I, aşa cum este el prezentat în pagina oficială de Internet a Familiei Regale.
"Biroul de Presă al Casei Majestăţii Sale este autorizat să transmită următoarele actualizări ale programului funeraliilor Regelui Mihai I al României din ziua de sâmbătă, 16 decembrie privind orarul ceremoniilor funerare și traseul Trenului Regal:
În ziua de miercuri, 13 decembrie 2017, la ora 11.00, sicriul cu corpul neînsuflețit al Majestății Sale Defuncte Regele Mihai I va ajunge la Aeroportul Otopeni, de unde va fi transportat cu mașina la Castelul Peleș. Evenimentul se va desfășura în prezența Șefului Familiei Regale, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, și a membrilor Familiei Regale, a reprezentanților instituțiilor Statului, ai Bisericii Ortodoxe și ai Casei Majestății Sale. Presa va avea acces la ceremonie. Publicul nu va avea acces la eveniment.
Miercuri, 13 decembrie 2017, la ora 14.00, corpul neînsuflețit al Regelui va fi așezat în Holul de Onoare al Castelului Peleș. Majestatea Sa Custodele Coroanei și Familia Regală vor fi prezenți la Sinaia. Programul vizitei oficialităților pentru a transmite condoleanțe la Castelul Peleș este următorul:
Ora 14-15: Instituția Președintelui României, Președinția Republicii Moldova, Membrii Guvernului României și ai Guvernului Republicii Moldova, Membrii Parlamentului României și ai Parlamentului Republicii Moldova.
Ora 15-16: Reprezentanții Instituțiilor Statului, centrale și locale.
Ora 16-17: Reprezentanții Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO și ai Organizațiilor Internaționale.
Ora 17-18: Reprezentanții Academiei Române și Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice și ai celorlalte instituții ale Credinței.
Accesul la Castelul Peleș se face pe baza listelor comunicate în prealabil Protocolului Regal de către instituțiile mai sus amintite la adresa email ofiter.protocol@palatulelisabeta.ro.
Publicul nu va avea acces pe durata șederii sicriului la Domeniul Regal Sinaia. Presa va avea acces pe terasa Castelului Peleș și, în anumite intervale orare, în Holul de Onoare.
Miercuri, 13 decembrie 2017, la ora 18.00, corpul neînsuflețit al Majestății Sale Defuncte va fi transportat de la Castelul Peleș la Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei, nr. 49-53), unde va ajunge la ora 20.30. Ceremonia va avea caracter privat. Publicul și presa nu vor avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei. Presa va avea acces doar la intrarea în Palatul Regal.
Toți cei care vor dori să depună flori și să se închine la catafalcul Majestății Sale Defuncte vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal:
Miercuri, 13 decembrie 2017, între ora 21.00 și ora 24.00;
Joi, 14 decembrie 2017, între ora 08.00 și ora 22.00;
Vineri, 15 decembrie 2017, între ora 08.00 și ora 22.00.
Intrarea este liberă. Accesul presei este permis.
Cei prezenți la Palatul Regal pentru a aduce un ultim omagiu Regelui Mihai I, sunt rugați să respecte următoarele reguli:
Să fie îmbrăcați în ținută corespunzătoare, cu culori închise.
Să nu poarte sacoșe, genți ori bagaje voluminoase de niciun fel.
Să nu vină însoțiți de copii sub 7 ani, nici cu cărucioare de copii.
Să nu folosească aparate de fotografiat, telefoane mobile ori alte instrumente electronice. Fotografierea și filmarea sunt interzise, din respect pentru solemnitatea ocaziei.
Să aibă la ei un document de identitate.
Nimeni nu va putea depune florile personal, la catafalc. Florile vor fi așezate în grădina din fața Palatului Regal sau pe trotuarul din fața grilajului Palatului. Personalul Casei Majestății Sale va fi la fața locului, pentru a îndruma publicul participant.
Persoanele care vin la catafalc sunt rugate să nu aducă volume, scrisori, ilustrate, timbre, documente sau fotografii. Toate acestea pot fi trimise ulterior, prin poștă, pe adresa Palatului Elisabeta.
În incinta Palatului Regal, fumatul și vorbitul la telefonul mobil sunt strict interzise.
Să coopereze cu personalul specializat al Ministerului Afacerilor Interne pe timpul verificărilor de securitate care se vor efectua în curtea și în interiorul Palatului Regal.
Alergatul în perimetrul de siguranță este strict interzis.
Să respecte programul activităților și traseul de deplasare stabilit de organizatori și indicațiile personalului specializat al Ministerului Afacerilor Interne.
Pe perioada accesului la Palatul Regal va funcționa un post de prim-ajutor.
În ziua de sâmbătă, 16 decembrie 2017, la ora 10.25, un scurt serviciu religios va fi oficiat în Sala Tronului de la Palatul Regal. Presa nu va avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei.
La ora 11.00, sicriul cu corpul neînsuflețit al Regelui Mihai va fi așezat pe un catafalc în Piața Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurtă ceremonie religioasă și militară. Accesul publicului în Piața Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanți. Accesul presei este liber.
La ora 11.10, sicriul va fi urcat pe un afet de tun. Se va forma un cortegiu funerar, la care vor lua parte Familia Regală, militari români, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operațional.
De la ora 11.30 la ora 12.45, Cortegiul funerar va merge pe jos, pe traseul Piața Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenței – Piața Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei.
De la ora 12.50 la ora 14.00, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de înmormântare. Publicul și presa nu vor avea acces în catedrală.
La ora 14.00, cortegiul funebru se va deplasa la Gara Regală Băneasa, pe ruta Piața Unirii, Piața Universității, Piața Romană, Arcul de Triumf, Şos. Kiseleff, Şos. Bucureşti-Ploieşti.
La ora 14.40, sicriul cu corpul neînsuflețit al Majestății Sale Defuncte va fi transportat cu Trenul Regal, de la Bucureşti la Curtea de Argeş. Vor călători în Trenul Regal Majestatea Sa Custodele Coroanei și membrii Familiei Regale a României. Prezenţa presei și a publicului va fi permisă la Gara Regală Băneasa.
Trenul Regal va circula cu viteză redusă în următoarele localități: Chitila (ora 14.51) – Titu (ora 15.41) – Pitești (ora 16.46). Toți cei care vor dori să aducă un ultim omagiu Majestății Sale Defuncte Regelui Mihai I sunt așteptați în gara orașului lor.
Sâmbătă, 16 decembrie 2017, Trenul Regal va ajunge la Gara din Curtea de Argeş, la ora 17.30. Cortegiul funerar se va deplasa de la gară la Catedrala Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș. Prezenţa presei și a publicului va fi permisă la Gara din Curtea de Argeş.
La ora 17.50, va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Catedrala Mânăstirii Curtea de Argeş. La ora 18.20, sicriul va fi purtat într-o procesiune pe jos către Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală.
La ora 18.40 va avea loc ceremonia religioasă a îngropării în Noua Catedrală Arhiespiscopală şi Regală.
Prezența presei nu va fi permisă în cele două incinte, nici înainte, nici pe parcursul celor două ceremonii funerare. Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în primele 7 zile după înmormântare.
Familia Regală anunță mare doliu pentru 40 zile și doliu timp de trei luni (de la deces). Marele doliu și doliul se referă la prezența publică a membrilor Familiei Regale.
Cărți de condoleanțe sunt deschise la Castelul Peleș, la Palatul Regal (Calea Victoriei) și la Palatul Elisabeta. Ele sunt la dispoziția publicului timp de 40 de zile de la data decesului.
Mesaje de condoleanțe pot fi transmise online la http://www.familiaregala.ro/mesaje
Pentru orice detalii, puteți contacta Secretariatul Regal și Biroul de Presă la adresa e-mail secretariat-regal@palatulelisabeta.ro și la telefonul 021 319 09 72. și la telefonul 021 319 09 72".