Papa Francisc, mesaj către comunităţile de rromi: Vă cer iertare

02 Iun 2019 | scris de A.V.
Papa Francisc, mesaj către comunităţile de rromi: Vă cer iertare

Papa Francisc şi-a cerut scuze, în numele Bisericii, pentru discriminarea la care au fost supuşi rromii, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu membrii unei comunităţi de rromi din Blaj.

Papa Francisc şi-a cerut iertare pentru discriminarea comunităţilor de rromi, despre care spune că nici creştinii, nici biserica nu sunt străini.

„Am totuşi o greutate pe inimă. Este greutatea discriminărilor, a segregărilor şi a maltratării suferite de comunităţile voastre. Istoria ne spune că nici creştinii, şi nici chiar catolicii, nu au fost străini de răul acesta atât de mare. Pentru aceasta aş vrea să vă cer iertare. Cer iertare - în numele Bisericii Domnului şi vouă - pentru momentele când, în decursul istoriei, v-am discriminat, maltratat sau v-am privit într-o manieră greşită, cu privirea lui Cain şi nu cu cea a lui Abel, şi nu am ştiut să vă recunoaştem, să vă preţuim şi să vă apărăm în specificitatea voastră. Pentru Cain nu contează fratele său. Prin indiferenţă alimentăm prejudecăţi şi instigăm la ură. De câte ori nu judecăm în mod nechibzuit, folosind cuvinte care rănesc, cu atitudini care seamănă ură şi creează distanţe! Când cineva este lăsat în urmă, familia uniană nu mai merge înainte. Nu suntem creştini pe deplin, şi nici măcar umani, dacă nu ştim să vedem persoana înainte de acţiunile sale, înainte de judecăţile şi prejudecăţile noastre”, a spus Papa Francisc.

El le-a mulţumit românilor pentru primirea făcută şi le-a cerut să se roage pentru el.

Vizita de stat, pastorală şi ecumenică de trei zile a Papei Francisc în România s-a încheiat duminică după-amiază, la Sibiu, de unde Suveranul Pontif a plecat spre Vatican cu o aeronavă TAROM.

Suveranul Pontif a efectuat o vizită de stat, pastorală şi ecumenică, de trei zile în România, sub genericul "Să mergem împreună!". Cu această ocazie, papa Francisc a participat la evenimente publice organizate în Bucureşti, Şumuleu Ciuc, Iaşi şi Blaj.

"Fecioara Maria să-şi întindă ocrotirea ei de mamă peste toţi cetăţenii României care, în decursul istoriei, şi-au pus întotdeauna încrederea în mijlocirea ei. Fecioarei Maria vă încredinţez pe voi toţi şi mă rog pentru ca ea să vă călăuzească pe calea credinţei", a scris papa Francisc în limba română într-un mesaj postat duminică seara pe Twitter în avionul care îl ducea spre Vatican, după vizita sa în România.

CREDIT FOTO: Vatican News

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră