O lege adoptată de Parlament provoacă scandal: Românii vor rămâne fără medicamente

19 Apr 2017 | scris de Gabriela Antoniu
O lege adoptată de Parlament provoacă scandal: Românii vor rămâne fără medicamente

O lege adoptată miercuri de Camera Deputaţilor prevede că farmaciile pot distribui medicamente și engros.Măsura este criticată pe motiv că îi va lăsa pe români fără medicamente. Proiectul de lege a fost respins anterior de Senat, iar Camera Deputaților este for legislativ decizional, urmând ca actul normativ să meargă la promulgare.

Persoanele juridice autorizate să elibereze medicamentele către populație pot să desfășoare și activitatea de distribuție angro de medicamente, prevede proiectul de lege adoptat, care modifică din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Inițiatorii sunt parlamentari PSD și ai minorităților naționale.

Fostul premier Dacian Cioloş şi fostul ministru al Sănătăţii din guvernul său, Vlad Voiculescu, susțin că prin aplicarea acestor prevederi românii vor rămâne fără medicamente.

"Exportul paralel de medicamente este un mecanism comercial legal, dar profund imoral față de pacienții români, prin care un distribuitor scoate medicamentele de pe piața română (unde ar fi obligat să le vândă ieftin) pe piețe europene, unde le poate — în mod legal — vinde la prețuri mult mai mari", susţine Vlad Voiculescu, conform agerpres.ro.

"Altfel spus, luăm măsuri de ieftinire prin decizie instituțională a medicamentelor în România, după care politicienii "preocupați" de binele românilor vin cu o lege care permite firmelor să re-exporte medicamente intrate ieftin pe piața românească. Asta înseamnă că pacienții români nu vor găsi pe piață unele medicamente tocmai pentru că sunt ieftine, iar unii "băieți deștepți" vor face bani pe seama "patriotismului" de fațadă al unor decidenți", afirmă şi Dacian Cioloș, într-o postare pe Facebook.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră