Cine spune adevărul? Prima dispută Dragnea-Cioloş după alegeri

13 Dec 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Cine spune adevărul? Prima dispută Dragnea-Cioloş după alegeri

Liviu Dragnea a declarat marţi că premierul Cioloş şi-a arătat interesul ca România să nu intre într-un derapaj economic anul viitor. "Mi-a solicitat, mi-a prezentat, mi-a transmis câteva intenții de a adopta acte normative în Guvern, ordonanțe care să proroge aplicarea unor legi care ar intra în vigoare de la 1 ianuarie, cu care am fost de acord", a afirmat Liviu Dragnea, conform agerpres.ro.

Președintele PSD a făcut, totodată, solicitări în ceea ce privește patru prevederi din Codul fiscal, document care a rămas să intre în vigoare de la 1 ianuarie, și asta tot în sensul programului de guvernare al social-democraților prezentat în campania electorală, care, spune el, ''va fi urmat cu strictețe".

"Legat de cota TVA general — noi am spus că vrem și intenționăm să reducem cota TVA de la 20% la 18%, începând cu 1 ianuarie 2018, pentru că reducerea cu 1% în acest an nu produce efecte. În ceea ce privește acciza la carburanți, suntem în situația în care la nivel mondial prețul petrolului e la un minim istoric, în schimb la pompă prețul în România este cel mai mare, dacă nu printre cele mai mari din UE, și mă refer la prețul de bază — cel la care se adaugă accizele. În același timp, taxa pe construcțiile speciale și în ceea ce privește acciza — numai după ce vom avea o discuție cu Consiliul Concurenței și cu companiile care furnizează carburanți, să ne asigurăm că o reducere a accizei, așa cum am prevăzut-o noi, cu 6%, are ca efect direct reducerea prețului la pompă pentru cetățeni. (...) În ceea ce privește taxa pe stâlp, vrem să ne asigurăm că o reducere a acestei taxe, eliminarea ei de fapt, se reflectă în prețurile respective, nu contribuie la majorarea profitului care părăsește România. În ceea ce privește plafonarea CASS, discutăm de un pachet de facilități fiscale serios, care intră în vigoare o parte în 2017, o parte în ianuarie 2018 și de la 1 ianuarie 2018 intră în vigoare și acest lucru", a detaliat Dragnea.

Numai că Executivul a transmis printr-un comunicat oficial că, în cadrul discuției telefonice cu Liviu Dragnea, premierul Cioloș nu a confirmat că acceptă propunerile de prorogare a unor prevederi din Codul fiscal pentru un an.

"Prim-ministrul a precizat că ia notă și analizează această propunere, dar trebuie avute în vedere mai multe aspecte legale și de oportunitate ale deciziei", se arată în comunicatul Guvernului.

De asemenea, şeful Executivului a mai spus că se așteaptă ca PSD să își îndeplinească promisiunile făcute înainte de alegerile parlamentare, asumându-și "responsabilitatea politicii fiscale și legislația adoptată deja în Parlament".

Dacian Cioloş a revenit cu precizări şi pe Facebook, după ce a constat că discuţia sa cu Dragnea  a provocat ceva "tulburare". "Pentru că văd tot felul de interpretări, simt nevoia să limpezesc două aspecte: în cadrul discuției nu am spus că sunt de acord cu propunerea de prorogare pentru un an a unor prevederi din Codul Fiscal. Am zis că o voi analiza, dar că trebuie avute în vedere mai multe aspecte atât legale cât și de oportunitate; analiza este limpede: acest Guvern nu se va atinge de Codul Fiscal. Cum este firesc, orice decizie de această amploare poate să fie luată, dacă se va considera necesar, doar de către viitorul guvern, legitimat de o majoritate în Parlament și de rezultatele alegerilor de duminică", scrie Cioloş pe Facebook.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră