O iniţiativă privind autonomia Ţinutului Secuiesc, publicată în Monitorul Oficial

26 Ian 2017 | scris de Gabriela Antoniu
O iniţiativă privind autonomia Ţinutului Secuiesc, publicată în Monitorul Oficial

Ținutul Secuiesc va deveni regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României, se arată într-un proiect de iniţiativă legislativă cetăţenească, publicat joi, în Monitorul Oficial. Una dintre prevederi stipulează că "autonomia regiunii nu afectează integritatea teritorială și suveranitatea statului român", precizându-se delegarea de competențe.

În inițiativa legislativă, citată de agerpres.ro, se arată că teritoriul regiunii autonome cuprinde actualele județe Covasna și Harghita, precum și scaunul istoric Mureș și este împărțit în opt scaune. De asemenea, se precizează că în Ținutul Secuiesc va fi instituită limba maghiară ca limbă cu statut oficial, putând fi folosită în învățământ, cultură, justiție și în administrație.

Inițiativa prevede că autonomia regională în Ținutul Secuiesc se exercită de Consiliul de Autoadministrare, de o Comisie de Autoadministrare, un președinte, autoritățile scaunelor și cele locale.

Proiectul are un capitol special dedicat "legăturii dintre stat și regiune", care prevede că Guvernul României numește un singur prefect în regiune, care "veghează asupra respectării legalității" și care are competențe de mediere în cazul unor divergențe între regiune și Guvern.

În inițiativă se prevede posibilitatea ca autoritățile regiunii să solicite rediscutarea unor legi sau acte ale Parlamentului și Guvernului care vizează Ținutul Secuiesc. Proiectul stipulează că orice act al statului român trebuie adoptat de Consiliul de Autoadministrare, iar printr-o hotărâre luată cu o majoritate de două treimi dintre membri se poate cere rediscutarea actelor în cauză.

Inițiativa legislativă cetățenească este însoțită de avizul negativ al Consiliului Legislativ, care semnalează că aceasta vizează crearea unei entități statale distincte, paralelă cu statul național unitar român.

"A se acorda drepturi sociale și sporite de autoadministrare a unor entități administrativ-teritoriale, nerecunoscute de Constituția statului, organizate exclusiv pe baze etnice, pe baza ponderii unei minorități naționale, înseamnă a admite încălcarea principiului egalității dintre cetățenii aceluiași stat, indiferent de apartenența lor la o majoritate sau la una dintre minorități, contravenind flagrant normelor dreptului internațional în materie, dar și prevederilor constituționale", se arată în avizul Consiliului Legislativ.

Initiațiva care stabilește "statutul de autonomie al Ținutului Secuiesc" a fost elaborată de un comitet de inițiativă format din zece persoane: Arus Zsolt Istvan, Czink Attila, Kercso Attila, Baico Zsigmond, Kovacs Laszlo, Cziriak Karoly, Elekes-Jozsa Martin, Takacs Jozsef, Kolcsar Gheza și Marton Csaba.

Publicarea acestui proiect în Monitorul Oficial face parte din paşii obligatorii, prevăzuţi de lege, pe care iniţiativele legislative cetăţeneşti trebuie să-i parcurgă înainte ca acestea să ajungă în Parlament. Decizia finală asupra iniţiativei cetăţeneşti aparţine forului legislativ.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră