Noaptea Muzeelor pe 14 mai – Record de obiective culturale Inbox

13 Mai 2022 | scris de Andreea Vasilescu
Noaptea Muzeelor pe 14 mai – Record de obiective culturale Inbox

Într-o mobilizare fără precent, foarte multe muzee, entități culturale, dar și spații neconvenționale din România au pregătit pentru vizitatori peste 210 evenimente, expoziții și activări pe 14 mai, la Noapea Muzeelor.

Potrivit organizatorilor, cea de a XVIII-a ediţie a Nopţii Muzeelor va fi prezentă în toate colţurile ţării, în 87 de localităţi (oraşe, comune, sate) din 39 de judeţe, unde vor fi deschise pentru public nenumărate spaţii culturale, cu activităţi diverse şi interactive, adaptate tuturor vârstelor şi intereselor culturale.

Anul acesta, evenimentele din Noaptea Muzeelor vor fi oferite de peste 210 de muzee şi case memoriale, galerii şi grădini de artă, institute şi centre culturale, rezidenţe, saloane şi studiouri creative, spaţii ale memoriei, castele, palate, cetăţi, mori, teatre şi artele spectacolului, universităţi, cinematografe, biblioteci, primării sau case ale experimentelor din toată ţara, în metropole culturale, oraşe, comune şi sate.

În Bucureşti, Noaptea Muzeelor înregistrează un record absolut de 64 de obiective culturale ce îşi vor deschide porţile sâmbătă, unele dintre ele de dimineaţă, majoritatea până târziu în noapte.

În cadrul conferinţei de presă dedicată anunţării evenimentului, Dragoş Neamu, Coordonator Departament Relaţii Internaţionale şi Proiecte Culturale, manager Noaptea Muzeelor, care a făcut o prezentare a „desfăşurării de forţe de pe 14 mai”, şi-a exprimat satisfacţia că, după 18 ediţii, Noaptea Muzeelor a ajuns „în fiecare casă”.

„Este un eveniment extrem de important la nivel naţional. Ne bucurăm foarte mult că, practic, după 18 ediţii, putem să spunem că am ajuns cam în fiecare cotlon din ţară, în fiecare casă, cam toată lumea cunoaşte ce înseamnă Noaptea Muzeelor, şi, mai mult decât atât, la nivelul participării instituţiilor de cultură, cu excepţia cimitirelor – cum era Cimitirul Bellu, aşa cum ne obişnuise o perioadă de timp în Bucureşti – avem cam orice fel de formă de entitate culturală posibilă şi imposibilă care participă la acest eveniment”, a spus Neamu.

Printre punctele de interes ale Nopţii bucureştene a Muzeelor, Dragoş Neamu a amintit Muzeul Pandemiei, proiect al Reţelei Naţionale a Muzeelor din România, căruia „în cel mai scurt timp” iniţiatorii doresc să-i ofere un spaţiu de exprimare, un al doilea experiment curatorial dedicat violenţei domestice, găzduit de ARCUB – Hanul Gabroveni.

El şi-a exprimat convingerea că numărul celor care vor trece pragul instituţiilor culturale participante la Noaptea muzeelor va fi „mai numeros decât în anii anteriori”.

„Nu dau cifre, nici măcar estimative, dar pot să anticipez că va fi un public mai numeros decât în anii anteriori, tocmai pentru că a existat acest interval de aşteptare foarte mare, în care lumea a acumulat o poftă teribilă de evenimente. Am observat, chiar şi în Europa există o dinamică, o creştere extraordinară a creşterii interesului pentru acţiunile şi pentru evenimentele culturale peste tot, muzeele au devenit pline ochi, iar teatrele deja îşi consumă biletele cu luni înainte. Este un fenomen pe care, cu siguranţă, îl aşteptăm să se întâmple şi în România, pentru că nicio dată şi nicio cifră nu ne contrazice această aşteptare”, a mai spus Dragoş Neamu.

Neamu a mai informat că, în Noaptea Muzeelor, în premieră la această ediţie, publicul bucureştean se poate reîncărca cu energie în punctele Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Arthub şi Art Safari, consumând Bragagizantul, o licoare energizantă, 100% naturală, produsă pentru prima oară în România sub marca „Braga Boierească”.

Directorul ARCUB, Mihaela Păun, a amintit două dintre evenimentele organizate la ARCUB, expoziţia Muzeul Pandemiei şi expoziţia de pictură „micro-macro-Trans CORDIAL”, reunind lucrări ale unor artişti din comunitatea aromână.

Liliana Fedorca, directorul Direcţiei de Cultură, Învăţământ şi Turism din cadrul Primăriei Capitalei, a informat că în Noaptea Muzeelor 2022 în Bucureşti Primăria Capitalei se deschide pentru publicul larg în intervalul orar 18,00 – 24,00, ultima intrare la 23,45, vizitatorii putând redescoperi, în cadrul unor tururi ghidate, istoria şi arhitectura palatului care găzduieşte Primăria, dar şi poveşti despre oraşul trecut şi prezent prin expoziţii, proiecţie de film şi o instalaţie video despre Bucureşti.

La conferinţă au fost prezenţi reprezentanţi ai unor muzee din Capitală – Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul „Micul Paris”, Muzeul Tehnic, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Şcolii de Arhitectură – care au expus oferta pentru Noaptea Muzeelor.

În sprijinul participanţilor la Noaptea Muzeelor, STB S.A. va pune la dispoziţia publicului linia suplimentară de autobuze 362 – Noaptea Muzeelor, care vor circula între ora 19,00 şi 2,00, la interval de 30 de minute, pe traseul Piaţa Unirii – Piaţa Presei, la tarife de călătorie cuprinse în grila tarifară aflată în vigoare.

Iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, evenimentul este organizat pe plan naţional de Reţeaua Naţională de Muzeelor din România (RNMR).

Detalii complete şi actualizate despre organizarea generală şi programul evenimentelor din 14 mai sunt disponibile pe canalele Noaptea Muzeelor – https://noapteamuzeelor.org/, precum şi pe reţelele de comunicare ale instituţiilor culturale implicate.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră