Ninsorile, Benefice pentru Culturile de Toamnă

19 Ian 2016 | scris de Sorin Anghel
Ninsorile, Benefice pentru Culturile de Toamnă

Administraţia Naţională de Meteorologie a prezentat astăzi prognoza agrometeorologică pentru următoarele şapte zile, iar veştile nu sunt tocmai rele. Culturile de toamnă sunt într-o stare bună, iar nivelul apei din sol se prezintă în limite normale în cea mai mare parte a teritoriului.

Sub aspect termic, în perioada 19-25 ianuarie “va predomina un regim termic al aerului mai scăzut decât în mod obişnuit, chiar deosebit de scăzut, la nivelul întregii ţări. Temperatura maximă a aerului va prezenta valori de -10 şi 3 grade, în majoritatea regiunilor. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -18 şi -4 grade, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în depresiunile din centrul şi nordul ţării, producându-se îngheţ la sol. Se prognozează precipitaţii predominant sub formă de ninsoare, în cea mai mare parte a ţării. Vântul va prezenta intensificări temporare, izolat cu aspect de viscol, în special în primele zile ale perioadei. De asemenea, în zonele joase de relief se va produce ceaţă, asociată cu depune de chiciură”, anunţă ANM.

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole ale ţării. Izolat în nordul şi vestul Moldovei se vor înregistra deficite moderate de apă în sol. Ca urmare, atât speciile de toamna (răpită, orz şi grâu), cât şi cele pomi-viticole îşi vor menţine starea de repaus biologic, în aproape toate zonele de cultură. Totodată, pe suprafeţele agricole fără strat protector de zăpadă, unde temperaturile minime din aer vor scădea sub pragurile biologice critice de rezistenţă ale plantelor vor fi posibile vătămări ale aparatului foliar prin îngălbeniri şi brunificări/arsuri ale vârfului frunzelor. Funcţie de data semănatului, orzul şi grâul de toamna se vor afla în fazele de formarea frunzei a treia şi înfrăţire (20-100%), în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Fenologic, cultura de răpiţă va parcurge faza de înfrunzire (5-14 frunze), pe întreg teritoriul agricol al ţării. În toate plantaţiile, pomii fructiferi şi viţa de vie îşi vor continua stadiul de repaus biologic, acestea fiind bine adaptate la condiţiile de iernare.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră