Ca și în alte situații asemănătoare, dispariția lui Nicu Covaci, a atras manifestări ale unor personaje din lumea politică, și nu numai, care încearcă să câștige popularitate prin asocierea imaginii lor cu legenda rock-ului românesc.
Gestul este cu atât mai dezgustător cu cât Nicu Covaci a fost ignorat, chiar umilit, am putea spune, atât timp cât autoritățile statului român puteau să-și demonstreze aprecierea atunci când era în viață...
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, posta pe Facebook, la doar câteva minute de la aflarea veștii triste: ”Nicu Covaci a plecat. Vom deschide Casa de Cultură pentru toți cei care doresc să își reamintească de el și să își ia rămas bun. Voi reveni cu detalii”.
Conform Ziua de Vest, apropiații lui Nicu Covaci afirmă că Fritz nu i-a consultat și că vrea doar să profite de tragedie.
”Am făcut toate pregătirile necesare pentru înmormântare, pentru că am știut ce se va întâmpla. Am vorbit la Filarmonică pentru cei care vin să-și prezinte omagiile. S-a stabilit totul în detaliu.
Acum apare Fritz, care spune că deschide Casa de Cultură pentru Covaci. Într-o clădire cu spațiu foarte mic, pe o stradă fără locuri de parcare. Undeva derizoriu. Ca să ce?
Tu stabilești, Dominic Fritz, unde să-l depunem pe Nicu Covaci? Tu ești proprietarul lui? Noi, familia, aparținătorii, nu avem nimic de spus?
Noi care am vorbit la Filarmonică, să fie expus într-o zonă cu vizibilitate, să vină toată lumea să-și prezinte ultimul omagiu. Ne trimiți undeva în Piața Maria, unde nu sunt nici locuri de parcare, și spui că tu ai rezolvat. Dar pe noi ne-ai întrebat? Ai luat legătura cu aparținătorii?”, au declarat aparținătorii pentru sursa citată.
Revolta este cu atât mai mare cu cât Dominic Fritz a refuzat toate proiectele depuse de Nicu Covaci pentru programul Timișoara, Capitală Culturală Europeană, refuzând chiar să se întâlnească cu marele artist!
”Am trimis mesaje către primar să-i prezentăm proiectele ”Phoenix – 60 de ani” și ”Nicu Covaci, 75 de ani”. L-a durut în bască, efectiv.
Până la urmă, în 2022, de Ziua Timișoarei, Nicu Covaci a urcat pe scena din Parcul Rozelor. Fritz i-a dat un trofeu din lemn, pe care și l-a arogat el, fără să amintească de sculptorul care a realizat trofeul. Lui Fritz chiar nu îi e rușine? Se urcă pe o durere, pentru că a murit legenda Timișoarei, Nicu Covaci”, mai spun aparținătorii.
Nicu Covaci, umilit de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România
Deși a fost unul dintre cei mai mari artiști români, Nicu Covaci, liderul legendarei trupe de rock Phoenix, care a lăsat în urma lui creații remarcabile, a fost umilit anul trecut de către Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR), organizația profesională a breslei muzicienilor creatori, nefiind acceptat ca membru al organizației.
Covaci a dat examen, fiind notat cu nota 7,60, dar ar fi avut nevoie de nota 8.00 pentru a fi acceptat.
Președintele UCMR, Dan Dediu, a fost cel care l-a refuzat de autorul unor melodii legendare precum „Cantafabule”, „Cei ce ne-au dat nume” sau „Mugur de fluier”.
Ministrul Culturii de la acel moment, Lucian Romașcanu, reacționa, într-un mesaj publicat pe Facebook, spunând că ”o asemenea organizaţie ar trebui să fie ea cea care invită marile nume să i se alăture, nu să supună umilinţei unui examen oameni care şi-au asigurat, deja, locul în istoria breslei respective”. Fostul ministru vorbea și de necesitatea schimbării legii, dar.... evident că nu s-a mai întâmplat nimic!