“O carte bună este un eveniment în viața mea” – spusese cineva. Iar mii de oameni adunați la un loc, cu câte-o carte pe care o pot da la schimb vecinului, poate fi un eveniment de neuitat în viața lor, a fiecăruia. Mai ales că pot, prin întâlnirea aceasta, să intre în Cartea Recordurilor.
Brooks – Omul și Cartea - a avut o idee, nu într-o zi oarecare, ci pe 1 februarie - Ziua Internațională a Cititului Împreună. S-a gândit, în anul Centenarului, să aducă oamenii laolaltă, mai aproape unii de alții, să citească. Alex și Andreea, doi tineri din Brașov, care au creat pagina de Facebook – Brooks – Omul și Cartea - vor să adune mii de oameni, peste 3.071, ca să doboare recordul mondial, și să arate lumii magia lecturii, care poate descreți frunți, poate dezvolta orice individ. “Ce poate fi mai frumos decât să descoperi oameni și locuri prin intermediul cărții?”, se întreabă Alex, care vrea ca frumosul lui Brașov să fie pus în lumina reflectoarelor prin această adunare. Zis și făcut. Le-a venit ideea, apoi au scris la Cartea Recordurilor. Iar cererea lor a fost aprobată. În această decizie a cântărit foarte mult faptul că evenimentul a ajuns într-un timp scurt la urechile și ochii a mii de oameni: peste 8000 de persoane interesate, aproape 1000 care spun deja că participă și peste 1300 de distribuiri.
Încercarea lor de a intra în Cartea Recordurilor a fost acceptată la capitolul: “Most people in a reading relay”, iar recordul de astăzi este de 3.071 de persoane, care s-au adunat într-o bibliotecă din Gujarat, India, în septembrie 2015.
Fiecare participant va citi cu voce tare un scurt paragraf, propunerea acceptată de Cartea Recordurilor fiind un paragraf personalizat din Declarația de Unire de la Alba Iulia, art. VII: “Cu smerenie mă închin înaintea memoriei acelor bravi români, care în acel război şi-au vărsat sângele pentru înfăptuirea idealului nostru murind pentru libertatea şi unitatea naţiunii române.”
Acum pregătirile au intrat în linie dreaptă, au mai rămas mai puțin de două luni. Alex și Andreea caută sponsori și voluntari pentru un mare spectacol al cărții.
Nici unul, nici alta nu sunt scriitori, nu lucrează într-o librărie, au profesii în care nu cartea joacă rolul principal, dar vor ca pe 22 aprilie 2018 centrul Brașovului să fie o bibliotecă arhiplină de oameni și cărți.
“Ne dorim să nu adunăm doar cărți, ne dorim să adunăm cât mai multe experiențe, tocmai pentru că o bibliotecă este cu adevărat valoroasă doar în momentul în care este citită. Ne dorim un centru plin de oameni uniți prin cultură. Cu cât mai mulți oameni pasionaţi de artă şi cultură, cu atât mai bine. Să fie mii! O sută la pătrat?! Sună frumos!”, speră Alex.
Dintre Alex și Andreea, ea este cea care citește mai mult și împărtășește cu prietenii senzațiile date de cărți. El e inginerul din poveste. El e organizatorul. Și nu se află la prima “abatere”. Alex este inițiatorul unui festival, în Cristian, orașul său natal (lângă Brașov), care se află deja la a cincea ediție: C’Art Fest - Cristian Art Festival, un festival de cultură cu 4 secțiuni: teatru/film, muzică/dans, carte și stradă.
În ceea ce-o privește pe Andreea, ea recunoaște că nu biblioteca mare a părinților săi a făcut-o să prindă drag de cărți, ci lipsa televizorului, atunci când a venit să învețe la Brașov în clasa a VI-a. “Îmi amintesc şi acum de prima carte citită în acea perioadă - Elevul Dima dintr-a şaptea de Mihail Drumes. Iar în această carte era amintit personajul din Manon Lescaut de Antoine François Prévost şi cumva de la o carte am tot ajuns la altă carte. În momentul de faţă am un cont pe site-ul goodreads.com, unde îmi ţin evidenţa cărţilor pe care le-am citit, pe care le citesc acum şi pe care doresc să le citesc”, spune contabila Andreea. Pe lângă cifre și evidențe, Andreea este şi membru fondator al clubului Rotaract Brașov Corona şi în luna ianuarie a lansat un proiect care se numeşte Braşovul Citeşte. Acest proiect e un joc de cărți, presupune pregătirea unei carţi şi lăsarea ei într-o zonă turistică din Braşov, în speranţa că cineva o va găsi şi va lasă în schimb o alta.
“Cartea este arta autorului de a transmite emoție, este slova împărtășită și acel ceva cu care rămân eu, cititorul”, spune Alex, a cărui carte preferată este Oscar și Tanti Roz, “pentru că este despre viață, despre ceea ce ar trebui să însemne viața. Este cartea care, de fapt, te trezește la viață”
“Lectura pentru mine este o veşnică sete, pe care nu o potolesc indiferent câte cărţi citesc. Sunt două trilogii pe care le tot recitesc la un interval de doi ani: seria Millennium de Stieg Larsson şi seria Cimitirul Cărţilor Uitate de Carlos Ruiz Zafon. De la mama mea am învăţat să fiu tot timpul de partea adevarată şi corectă a lucrurilor, indiferent despre ce şituaţie sau relaţie este vorba şi în acest fel procedează şi personajul principal din Millennium. Lisbeth luptă pentru dreptate reuşind să-i pedepseasca pe cei care profită de cei neajutoraţi. Iar după ce termin cu aventurile ei, efectiv mă pierd într-o lume magică, pentru că magia există în toată seria lui Carlos Ruiz Zafon”, spune Andreea.
E greu pentru ea să se oprească la o singură carte preferată, sau cel mai iubit personaj, dar există totuși o carte la care s-a întors de cinci ori - Invitaţia la vals de Mihail Drumeş. “Recitind-o vreau să mă conving şi să fiu sigură că odată cu trecerea timpului nu-mi schimb nici pasiunile şi nici principiile după care ma ghidez. Pasiunile şi emoţiile sunt cele care ne ţin în viaţa şi, din această cauză, ele ar trebui să fie foarte bine definite, respectate şi menţinute”.
“Fiecare carte, fiecare tom pe care-l vezi are suflet. Sufletul celui care l-a scris şi sufletul celor care l-au citit, l-au trăit şi l-au visat. Ori de câte ori o carte îşi schimbă proprietarul, ori de câte ori privirea alunecă pe paginile ei, spiritual său creşte şi se întăreşte.” “Cărţile sunt oglinzi: vezi în ele numai ceea ce ai deja în tine.” - Umbra vântului, Carlos Ruiz Zafon.
Pe 22 aprilie, centrul Brașovului îi așteaptă pe toți - mici, mari, cu cinci facultăți sau cu niciuna, ardeleni, olteni, moldoveni, munteni, români și străini – să dea mână cu mână, să se unească în lectură pentru Cartea Recordurilor.
Lectură plăcută!
Sursa foto: https://library.marwadieducation.edu.in
https://www.facebook.com/brooksomulsicartea/