Incident fără precedent şi de maximă gravitate, la Sighetu Marmaţiei, la casa memorială a scriitorului Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel pentru Pace şi supravieţuitor al Holocaustului. Lucrătorii din cadrul Inspectoratului Poliţiei Judeţene (IPJ) Maramureş au demarat, sâmbătă, o anchetă după ce în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă pereţii faţadei Casei Memoriale Elie Wiesel din municipiul Sighetu Marmaţiei au fost vandalizaţi cu trei înscrisuri antisemite, făcute cel mai probabil cu spray roşu.
Ştirea face deja înconjurul lumii, fiind preluată de presa din străinătate. Elie Wiesel a devenit cunoscut după ce a scris despre anii adolescenței petrecuți în lagărele naziste. Și-a dedicat viața pentru a se asigura că atrocitățile comise de naziști nu vor fi uitate, mai scrie BBC.
Potrivit unui comunicat al Consiliului Judeţean Maramureş, în prezent este în desfăşurare o anchetă și există deja un cerc de suspecți. În zona în care se află imobilul din Sighet există camere de supraveghere, iar imaginile urmează să fie analizate de poliţişti.
Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România a solicitat administratorilor Casei memoriale Elie Wiesel şi organelor judiciare şi de anchetă "să trateze cu maximum de responsabilitate" incidentul de vineri noapte.
Ambasada Statului Israel își exprimă consternarea cu privire la gestul îngrozitor de a vandaliza casa memorială a scriitorului Elie Wiesel. Ambasada condamnă acest act antisemit fără precedent și are încredere că autorii gestului incalificabil vor ajunge cât mai repede în fața justiției pentru a fi pedepsiți.
Ambasada Statului Israel a fost informată cu privire la faptul că autoritățile locale au îndepărtat deja înscrisurile antisemite și, pe această cale, dorește să le mulțumească pentru reacția promptă, se mai arată în comunicatul reprezentanţei diplomatice a Israelului în România.
Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă regretul şi condamnă ferm orice gesturi cu tentă antisemită, referitor la actul săvârşit asupra Casei Memoriale a laureatului Premiului Nobel.
Potrivit unui comunicat de presă remis sâmbătă seara, MAE condamnă orice derapaj comportamental sau de exprimare care promovează intoleranţa şi xenofobia, scrie Agerpres.
"România, inclusiv pe perioada deţinerii preşedinţiei Alianţei Internaţionale privind Memoria Holocaustului (IHRA), a depus toate eforturile astfel încât să fie combătut, în mod eficient, în orice context, un astfel de discurs. Ministerul Afacerilor Externe reiterează faptul că promovarea diversităţii, a respectului faţă de celălalt, egalitatea cetăţenilor în raport cu ceilalţi în ceea ce priveşte drepturile, libertăţile fundamentale şi obligaţiile reprezintă principii esenţiale pentru dezvoltarea unei societăţi democratice", se arată în comunicatul MAE.
MAE îşi reafirmă hotărârea de a contribui, în continuare, prin instrumentele aflate la îndemâna diplomaţiei, la consolidarea mecanismelor legislative şi instituţionale apte să prevină şi să sancţioneze antisemitismul, precum şi oricare alte manifestări de rasism, xenofobie, discriminare rasială şi intoleranţă, mai menţionează sursa citată.
Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Aurel Vainer, a comentat, în pagina sa de Facebook, incidentul: "
În această zi de Șabat, sfântă și de rugăciune pentru evrei, am aflat cu consternare despre incidentul antisemit cu totul ieșit din comun din Municipiul Sighetu Marmației, unde autori încă necunoscuți au scris pe clădirea Muzeului ”Elie Wiesel” mesaje antisemite de o duritate extremă.
Faptul este deosebit de grav, dacă ținem seama că cele întâmplate s-au produs la casa memorială a laureatului premiului Nobel pentru pace, Elie Wiesel, supraviețuitor al lagărului de la Auschwitz, omul care a prezentat întregii omeniri suferința evreiască, populație supusă ”soluției finale” în perioada hitleristă și fascistă.
În nume personal și al tuturor membrilor comunităților evreiești din România, îmi exprim indignarea și totala neînțelegere a prezenței, încă în societatea românească, a unor comportamente inadmisibile - în fapt, o blasfemie la adresa memoriei celor 6 milioane de evrei din Europa care au și-au găsit un sfârșit atât de groaznic în anii celui de al Doilea Război Monidial.
Îmi exprim convingerea că autoritățile române vor acționa în continuare cu maxima dorință de cunoaștere a adevărului, pentru identificarea răufăcătorilor antisemiți și pentru aducerea lor în fața completelode judecată abilitate, care vor decide supunerea acestor făptași la rigorile legilor din țara noastră".
Scriitorului şi filozofului american de origine română Elie Wiesel, laureat al premiului Nobel pentru Pace, i-a fost conferită distincţia de Cetăţean de Onoare (post - mortem) al judeţului Maramureş, în baza Hotărârii Consiliului Judeţean Maramureş nr. 179 din 29 septembrie 2016.