Marius Tucă Show Ediție Specială. Nadia Comăneci, despre o academie care să-i poarte numele: Nu mi-am pierdut speranța

16 Dec 2018
Marius Tucă Show Ediție Specială. Nadia Comăneci, despre o academie care să-i poarte numele: Nu mi-am pierdut speranța

Nadia Comăneci a povestit, în cadrul unei ediţii speciale Marius Tucă Show, difuzată marți, ăe platformele miscareaderezistenta.ro, gandul.info, prosport.ro și on air la SMART DM, despre GymNadia și proiectele sale... 

Redăm mai jos fragmentul din emisiune referitor la proiectele Zeiței de la Montreal.

Marius Tucă: În emisiunea din 2000 de acum 18 ani vorbeam despre ideea unei Academii de gimnastică Nadia Comăneci. Și, au trecut 18 ani și de fapt au trecut 29 de ani. Adica tu, țara asta, România, Republica România, ai pe Nadia, da? O ai pe Nadia Comăneci și tu nu ai reușit în 29 de ani să faci o Academie de gimnastică? Pentru că ai avut cea mai mare gimnastă din toate timpurile a lumii?! Mie mi se pare impardonabil pentru România până la urmă sau pentru cei care s-au ocupat cu România și de România.

Nadia Comăneci: Știi cum e? Eu sunt genul care nu arată spre cineva care…

Marius Tucă: Da, nu te-am auzit vreodată să faci asta.

Nadia Comăneci: Care ar fi, m-ar fi împiedicat să fac ceva sau dacă ceva nu a mers ca lumea în viața mea cu toate că știu, am informații despre ce s-a întâmplat, nu am făcut niciodată o referință la cineva care m-a spionat, m-a urmărit. Știu despre cine este vorba dar, stau și mă gândesc, noi aveam o viață foarte dificilă, țara întreagă, toată lumea avea o viață dificilă și fiecare muncea pe un post, că e vorba să fii spion sau să o urmărești pe Nadia, ca să facă niște bani și să dea familiei. Nu? Asta era ideea?

Marius Tucă: E adevărat, dar, după Revoluție, nu a mai fost cazul de astfel de situații.

Nadia Comăneci: Nu știu, că am plecat atunci. Deci, cu puțin înainte am plecat.

Marius Tucă: Da, dar eu zic că se putea face. Pentru că Academia asta nu înseamnă neapărat că e o academie pe care o conduci tu nemijlocit, era o academie care să îți poarte numele. Era cineva care putea să te reprezinte și să o facă, așa cum există Academia Bart Conner, nu, în America?

Nadia Comăneci: Da, bine, există de 20 și ceva de ani sau 30 de ani.

Mariu Tucă: Păi, tocmai. Și atunci când o ai pe Nadia, tu nu ești în stare să ai o academie de felul ăsta.

Nadia Comăneci: Nu mi-am pierdut speranța. Nu l-am luat pe NU în brațe.

Marius Tucă: Ce frumos ai zis, ești încă foarte tânără. Hai să vorbim despre lucrurile pe care le faci acum și vreau neapărat să vorbim despre GymNadia. Ce înseamnă GymNadia, spune-mi te rog?

Nadia Comăneci: GymNadia este o creație a mea, m-am gândit cum pot să vin cu un nume care să reprezinte ceea ce doresc să fac eu pentru generația tânără. Un program care există în SUA de foarte mult timp și trebuia să existe aici de foarte mult timp, pentru copiii între 3 și 5 ani. Un fel de joacă organizată, deci un fel de preschool.

Marius Tucă: Cum s-a întâmplat și în copilăria ta, pentru că înainte de gimnastică propriu-zisă era joaca.

Nadia Comăneci: Preschool Movement Education, da? Pentru că copilul are nevoie de această mișcare, o joacă organizată care îi dă foarte multe satisfacții.

Marius Tucă: Și care să nu fie ca o obligație, e o joacă exact cum spuneai.

Nadia Comăneci: Nu este o obligație. Este o joacă, iar gimnatica este, de fapt, la baza fiecărui sport. Copilul învață foarte multe lucruri fiind expus la acest program. Și m-am gândit, gimnastică – Nadia, ce pot să creez eu ca și cuvânt și … GymNadia.

Marius Tucă: Îmi place foarte mult găselnița asta.

Nadia Comăneci: Acesta este un lucru pe care l-am creat, noi în SUA, la Academia Bart Connor avem acest program de ani de zile și m-am gândit, pentru că a existat un loc la patinoar care era al fundației Țiriac, pentru că și el a creat acolo o posibilitate  pentru copii să joace hochei pe gheață, unde Simona Halep sponsorizează o echipă micuță, care deja a fost la nu știu câte competiții, a rămas un loc liber acolo sus. Și Țiriac mi-a spus “Am un loc liber acolo sus, nu știu ce să fac cu el.

Marius Tucă: La cucurigu.

Nadia Comăneci: Da. Și spune el: ”Nu am cum să te urc sus pentru că nu avem scări”. Deci locul există și zic” Dă-mi-l mie , hai că fac eu ceva, aduc eu un program, îți aduc echipament din SUA și hai să facem ceva”.

Marius Tucă: Deci există și echipament adecvat pentru joaca asta a copiilor.

Nadia Comăneci: Da, sigur, clar, este adus din SUA, compania AAI, American Athletic Incorporation, nu există în România așa ceva. Programul l-am trimis, a fost deja tradus și o să începem primele luni cu cineva care îmi este mie extrem de drag, pe care am antrenat în anii când antrenam, o gimnastă care pe vremea aceea se numa Filip Lăcrămioara care între timp, a devenit, a fost și antrenoare de lot olimpic, s-a căsătorit și împreună cu soțul ei care a fost de câteva ori în Oklahoma la competiția Nadia Comăneci Invitational, mă ajută să dau drumul la acest program.

Marius Tucă: Și copiii cum pot veni, cum se pot înscrie la GymNadia?

Nadia Comăneci: O să îți dau mai multe detalii pe parcurs, vor fi informații, copiii vin pe gratis, se va face o selecție, 3 ani, 4 ani, 5 ani. Acești copii vor crea această baza de joacă și pot pleca cu această bază în orice alt sport. Pot să rămână în gimnastică, pot să meargă... pentru că înveți mobilitate, forță, viteză, socializare cu alți copii, deci nu îți dai seama ce înveți pentru a totul este creat prin joacă.

Marius Tucă: Îți dai seama că asta se putea face acum 20-25 acum 10 ani, incredibil.

Nadia Comăneci: O să încercăm să creem un început și să sperăm că între timp vor fi alte locuri în Bucureșți și în țară care să spună “Avem și noi acest loc...”

Marius Tucă: Eu nu renunț încă la ideea de a exista totuși o academie de gimnastică care să se cheme Academia Nadia Comăneci.

Nadia Comăneci: Nu renunța, că nici eu nu am renunțat.

Marius Tucă: Cred că până la urmă investiția nu mi se pare colosală să iei o sală poți să închiriezi să faci academia asta, să chemi copii, să faci selecție.

Nadia Comăneci: O numesc investiție în generația de azi. Pentru că sportul și educația sunt extrem de importante.

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră