MARIUS TUCĂ SHOW. Ediție specială, invitat Gelu Voican Voiculescu - video

02 Dec 2019
MARIUS TUCĂ SHOW. Ediție specială, invitat Gelu Voican Voiculescu - video

Un interviu în exclusivitate despre ultimele zile ale soţilor Ceauşescu, procesul şi execuţia acestora la Târgovişte, în ziua de Crăciun.

Prezentăm principalele declaraţii ale lui Gelu Voican Voiculescu în emisiunea Marius Tucă Show:

"Auzind ce s-a întâmplat, dintr-o curiozitate aproape de nestăpânit, am vrut să văd la faţa locului dacă existau instigatori. La 21 decembrie fusesem şi văzusem cu ochii mei, acolo nu putea fi vorba de nicio instigaţie, era o masă de oameni, foarte numeroşi oameni, veneau şi schimburile care ieşeau, deci acolo s-a ieşit spontan şi imposibil de planificat şi de organizat”.

”Am fost închis în 85 şi condamnat la un an şi jumătate, din care am făcut doar 11 luni, culmea, beneficiind de un decret de graţiere a lui Nicolae Ceauşescu care atuncea în 86 aniversa 50 de ani de la prima lui condamnare din 36 (...) E, în memoria acestei premiere a lui a dat un decret şi toate pedepsele sub 10 ani erau graţiate”.

”Am mai fost arestat şi în 59, când am fost exmatriculat ca agitator periculos în rândurile tineretului, exponent al reacţiunii interne, mână în mână cu reacţiunea externă. Şi aşa am fost dat afară din facultate”

”În al doilea rând aveam şi o ereditate de reacţionar, n-am fost UTC-ist niciodată, nici membru de partid nu puteam fii că aveam doar 18 ani şi eram un element cu origine nesănătoasă, prin faptul că proveneam din familii de foşti aristocraţi... Şi oameni care au avut anumite funcţii în trecut”.

”Numele de Voiculescu m-a ferit de soarta care a avut-o alţi veri de-ai mei care au fost daţi afară din liceu. Îi chema Sturdza şi unul din ei a devenit maistru strungar la 23 August, iar sora lui a fost casieră la Teatrul Municipal, angajată de mătuşa ei Lucia Sturdza Bulandra”.

”Mama mea a fost ostilă noii puteri. Nu vedea cu ochi buni cariera politică şi în general atmosfera politică, dar nici pe Ion Iliescu şi cei cu care m-am alăturat, spunându-mi că după procesul de la Târgovişte soldat cu execuţia Ceauşeştilor trebuia să mă retrag”.

”N-am participat la execuţia Ceauşeştilor fiind pro-legionar, ci fiind anticomunist radical.  Pentru mine comunismul însemna doctrina om contra om, înţelegeţi? Ceea ce numeau ei că totul e pentru oameni şi aşa mai departe”.

„Securitatea îmi deschisese dosarul ăsta de urmărire informativă D.U.I. având tot felul de bănuieli legate de mine. Că particip la activităţi subversive. Tipărire de manifeste, răspândire şi aşa mai departe. Nu m-au prins cu nimic concret, întotdeauna au nimerit pe alături, dar mărturisesc că au avut intuiţii bune”.

”Am găsit un şir de turnători. Mai puţin prieteni, dar apropiaţi, mai ales colegi de la serviciu şi alte persoane, pe unele le bănuiam (...) Alţii m-au luat prin surprindere când i-am aflat abia după 89, văzându-mi dosarul. Nu bănuiam că sunt oameni care s-ar fi pretat la asemenea mârşăvii”

”Îl cunoşteam pe Adrian Păunescu încă din epoca 65-66, îl frecventam dar, culmea, Adrian mă suspecta că aş putea fi recrutat, racolat (...)Adrian Păunescu  mi-a spus că a fost chemat la CC de Ceauşescu care i-a spus că iasă la radio şi să încerce să întoarcă lucrurile”

”Gregorian Bivolaru era un practicant de yoga, atât. Care pretins profesor yoga, nici măcar nu avea o calificare. Era un personaj mediocru”

”Şi de Petre Ţuţea ştiam, l-am cunoscut personal, luam uneori masa, dacă se poate spune aşa, la lactobar Dorna. Era un geniu, un om care uimea prin stilul socratic” 

Prima parte a interviului cu Gelu Voican Voiculescu

Partea a doua a interviului cu Gelu Voican Voiculescu

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră