Mai mulți intelectuali din comunitatea evreiască nu sunt de acord cu participarea, la alegerile pentru funcția de președinte al Federației Comunităților Evreiești din România, a unei persoane care candidează în același timp și la alegerile parlamentare.
Semnatarii scrisorii deschise afirmă că, pentru binele comunității, această funcție trebuie să rămână apolitică, deoarece implicarea într-o campanie electorală și o anumită poziționare pe eșichierul politic ar putea afecta imaginea întregii comunități a evreilor din România, se mai precizează în comunicatul primit la redacție.
Aceștia contestă candidatura deputatului Silviu Vexler la alegerile pentru funcția de președinte al Federației Comunităților Evreiești din România (FCER). Aceștia susțin că Vexler este deja candidat din partea comunității evreiești la un loc în Parlament, iar dacă va conduce și FCER, atunci ar putea afecta prin pozițiile sale politice imaginea înregii comunități a evreilor din România.
”In atentia Dlui. Dr. Aurel Vainer, Presedinte al FCER
REF: Participarea dlui deputat Silviu Vexler la alegerile pentru functia de Presedinte FCER
(via email: secretariat@fedrom.ro si aurel.vainer@fedrom.ro)
Stimate domnule Presedinte Vainer,
In ajunul alegerii viitoarei echipe care va conduce si care va administra Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania, ne adresam dumneavoastra, apeland la intelepciunea si la experienta acumulata in functia de Presedinte FCER.
Chiar daca este legal constituita ca organizatie de cult religios, FCER este o entitate care conduce, reprezinta si administreaza interesele tuturor evreilor din Romania. Ca atare, alegerile pentru functiile de conducere a acestei institutii, care, pe plan national si international, este perceputa a fi unica organizatie reprezentativa a comunitatii noastre, au o importanta majora, mai ales in contextul in care aceste alegeri au loc.
In urma cu aproximativ o luna am fost informati ca Dl. Silviu Vexler, cel care a detinut functia de deputat FCER in ultimii patru ani, a fost din nou ales de conducerea FCER drept candidat la alegerile parlamentare.
Tinand seama de proiectele parlamentare initiate de dl Vexler in actualul mandat, nu ne-am impotrivit acestei desemnari, chiar daca procedura de desemnare nu a fost transparenta. Ca atare, ii uram succes dlui Vexler la urmatoarele alegeri parlamentare care au loc pe 6 decembrie.
In acest context insa, ne adresam dvs cu rugamintea de a analiza oportunitatea si corectitudinea participarii aceluiasi domn Silviu Vexler si la alegerile pentru functia de Presedinte FCER, functie detinuta in prezent de dumneavoastra.
Lansam acest apel pentru ca noi, semnatarii acestei scrisori, consideram ca o persoana, oricat de pregatita si de competenta ar fi, nu poate cumula functii politice si functii comunitare.
Este de notorietate faptul ca, in actualul sau mandat, dl Vexler si-a manifestat in mod transparent afinitatile pentru unul dintre partidele parlamentare. Sunt de notorietate discutiile din spatiul public referitoare la acest aspect al activitatii reprezentantului FCER in Parlament.
Ocuparea functiei de Presedinte FCER de o persoana perceputa in societatea romaneasca ca fiind apropia de o anumita parte a esichierului politic, este de natura a prejudicia FCER si evreii din Romania, afiliati acesteia (sau chiar neafiliati). Dupa cum se stie, FCER este un organism de reprezentare a intereselor evreilor din Romania si nu poate juca un rol politic, care pe termen mediu sau lung poate afecta situatia organizatiei si a membrilor ei.
Ca atare, consideram ca dl Vexler, nu poate ocupa si functia de Presedinte FCER, functie si organizatie care, pentru binele comunitatii, trebuie sa ramana apolitica si in afara jocurilor politice.
Rolul Presedintelui FCER si al celorlalti membri ai conducerii trebuie sa fie tocmai de gasire a echilibrului in activitatea FCER, dar si cea de a supraveghea activitatea deputatului care reprezinta aceasta institutie in cadrul Parlamentului Romaniei.
Cumularea functiilor mai sus enumerate si eventuala ocupare a functiei de Presedinte FCER de catre aceeasi persoana genereaza, in mod evident, o stare de conflict de interese prin acumularea de putere decizionala in mainile unei singure persoane, impiedicand asigurarea transparentei, a echilibrului in administrarea intereselor comunitare cat si a independentei opiniilor fiecarui membru al comunitatii noastre.
In aceste conditii, atragem atentia asupra faptului ca prin promovarea de catre actuala conducere FCER a alegerii dlui deputat Vexler in functia de Presedinte (acesta fiind angajat intr-o campanie electorala agresiva, lansata dintr-o pozitie de putere), vor fi profund afectate, nu doar imaginea si interesele celor implicati, ci si cele ale tuturor evreilor din Romania.
Avand incredere atat in capacitatea dvs de a analiza, in mod corect, aspectele sesizate mai sus, speram ca veti adopta o pozitie corecta care sa nu duca la deteriorarea imaginii comunitatii noastre, atat pe plan national, cat si international.
In incheiere, domnule Presedinte Vainer, va rugam respectuos sa aprobati publicarea acestei scrisori in urmatorul numar al revistei „Realitatea evreiasca”, pe website-ul FCER si pe pagina oficiala de Facebook a FCER.
Primiţi vă rugăm expresia deplinei noastre consideraţii.
Acad. prof. univ. dr. Corneliu Sabetay(Craiova)
Prof. Univ. Dr. Liviu Rotman (SNSPA Bucuresti)
Marco M KATZ (Vicepresedinte Asociatia Sionista din Romania)
Prof. Univ. Dr. Maria Roth (UBB Cluj)
Dr. Andrei Schwartz (Membru CC al FCER)
Ana-Veronica Schwartz (Profesor)
Prof Univ. Dr. Michael Shafir (UBB Cluj)
Tiberiu Roth (Presedinte, Asociatia Sionista din Romania)
Prof. Univ. Dr. Victor Neumann (Director, Muzeul de Arta, Timisoara)
Conf.univ.dr. avocat Victor Marcusohn (Bucuresti)
Dr. Teodor Rafael (Bucuresti)
Ing. Dr. Dan Danielescu
Szilágyi Júlia, critic literar
Dr. Szilágyi-Gál Mihály, lector universitar
Rafael Vecsler (jurnalist)
Ligia Weiss (psiholog)
Lou (Lucian) Gelehrter (arhitect)
Dr. Daniel Lőwy (Membru, Comitetul de Conducere CE Cluj)”, se arată în scrisoarea comunității evreiești.