Kovesi, exclusiv la Europa FM, prima reacţie după desecretizarea protocolului DNA-SRI

03 Apr 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Kovesi, exclusiv la Europa FM, prima reacţie după desecretizarea protocolului DNA-SRI

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a declarat, marţi, la Europa FM, că protocolul de colaborare a DNA cu SRI s-a aplicat şi atunci când Daniel Morar a condus DNA. Este prima reacţie a şefei DNA după desecretizarea protocolului de colaborare dintre cele două instituţii ale statului.

Șefa DNA a explicat faptul că era necesară existența unui protocol de cooperare între DNA și SRI. În 2009, nu existau echipamente de interceptare la structurile de Parchet – a spus Kovesi, adăugând că, la vremea aceea, trebuiau găsite soluții.

ASCULTAŢI AICI ÎNREGISTRAREA DECLARAŢIEI.

Șefa DNA a precizat că a fost aplicat ani de zile de către magistraţi şi că nimeni, nici Daniel Morar, nici altcineva nu a denunţat că ar fi fost ceva ilegal în acest protocol. Ea a mai spus că protocolul era unul de cooperare între instituţii, ci nu de colaborare, care “nu a dat drepturi în plus acestor două instituţii, ci a vrut să creeze practici unitare”. Ea a explicat că diferenţa semantică dintre cei doi termeni este din punct de vedere juridic.

Ea a mai spus că protocolul  “nu a dat drepturi în plus acestor două instituţii, ci a vrut să creeze practici unitare”, conform europafm.ro.

„Părțile cooperează potrivit competențelor și atribuțiilor prevăzute de lege. Protocolul nu a adăugat nimic la lege. Nu există noțiunea de echipă mixtă nicăieri în acest protocol, ci echipă comună. Dacă vorbim de o echipă mixtă, înseamnă că atunci când un procuror și un ofițer SRI fac o echipă mixtă, ei pot să facă aceleași operațiuni. În realitate, aceste echipe comune se desfășurau doar pentru desfășurarea de anumite activități. Ofițerii SRI nu administrau probe, nu audiau martori, nu făceau nici un fel de activități în cadrul dosarului penal, ci doar activități tehnice, prevăzute de lege. Atunci când procurorul solicita efectuarea unui filaj, pentru a prinde în flagrant o persoană, se întocmea această echipă comună. Asta însemna că procurorul și ofițerul se întâlneau și exista un dialog: s-a întâlnit persoana care e filată cu denunțătorul? s-au dat banii? procurorul poate sau nu să intervină? … Sigur că trebuia să existe un dialog. Ori, această activitate nu putea s-o facă procurorul singur. Atunci, acest protocol a stabilit limitele și competențele pe care le avea fiecare membru. Nu există noțiunea de echipă mixtă în acest protocol, și nu este o colaborare, ci o cooperare.”

Kovesi a făcut aceste declaraţii în contextul în care Daniel Morar, fostul procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în prezent judecător la Curtea Constituţională, a declarat, referindu-se la desecretizarea protocolului de colaborare SRI-DNA, că în perioada în care el s-a aflat la conducerea Direcţiei protocolul semnat în 2009 nu a fost respectat.

ASCULTAŢI AICI ÎNREGISTRAREA DECLARAŢIILOR.

Vom reveni

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră