Laura Codruţa Kovesi despre CORUPŢIE: „Degeaba cei condamnaţi intră în puşcărie. Stau doi ani, ies şi se bucură în continuare de averile lor, de locuinţele luxoase, de iahturi (...)“

01 Dec 2015 | scris de Mara Răducanu
Laura Codruţa Kovesi despre CORUPŢIE: „Degeaba cei condamnaţi intră în puşcărie. Stau doi ani, ies şi se bucură în continuare de averile lor, de locuinţele luxoase, de iahturi (...)“

 Laura Codruţa Kovesi a declarat că, în România, nu există o lege a ilicitului, dar procurorii au posibilitatea de a pune în practică procedura confiscării extinse. „A fost ultimul caz, al primarului Oprescu, unde procurorul a propus confiscarea extinsă a averii pana la contravaloarea unui milion de euro (...) Este important de spus că autorităţile financiare nu execută efectiv aceste dispozitii care raman definitive prin hotarari judecatoresti. Degeaba cei condamnaţi intra in puscarie. Stau doi ani in puşcărie, ies si se bucura in continuare de averile lor, de locuintele luxoase, de iahturi, de automobile de lux. (...)  Am vazut reactia lor in momentul in care procurorii le aduc la cunostinta că li se sechestrează bunurile, li se aplică confiscarea extinsă (...) Este foarte dureros pentru ei, cred ca unii dintre ei prefera sa stea in inchisoare dar sa nu le confiscăm averile. Aceeasi reactie o au atunci când punem control judiciar cu plata unei cauţiuni", a declarat Laura Codruţa Kovesi, la Europa FM.

NICI PROCURORII ŞI POLIŢIŞTII JUDICIARI NU SUNT IMUNI LA FAPTE DE CORUPŢIE

Pe de altă parte, Kovesi a recunoscut faptul că procurorii şi poliţiştii judiciari din cadrul instituţiei pe care o conduce nu sunt imuni la acte de corupţie "Am avut situaţii de corupţie în DNA. Acum doi ani, colegii mei au arestat un procuror şef de birou care era suspect de corupţie. Am avut cazuri de politişti. Luna trecută, un poliţist a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare. Suntem foarte atenţi la modul în care recrutăm personalul, la condiţiile de integritate şi vă spun că nimeni din DNA nu are imunitate", a declarat Kovesi.

Întrebată dacă este adevărat că cei care colaborează cu DNA sunt lăsaţi în libertate într-o mai mare măsură decât cei care nu colaborarează, şefa DNA a răspuns: „Nu, au fost situaţii în care persoane, în momentul în care au fost prinse, au colaborat cu DNA, dar au fost propuse la arestare. Nu este adevarat acest lucru, dar ei beneficiaza de nişte dispozitii legale, de o reducere a pedepsei....“

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră