”Criteriile le-am enunțat înainte de campania electorală ca să nu fie discuții după, și ele rămân în picioare”, a spus șeful statului. În ceea ce privește legea care interzice desemnarea unui premier condamnat, președintele a fost întrebat dacă acesta va renunța la principiile de integritate pe care le-a enunțat dacă legea fa fi modificată.
”Eu nu am condiționat, nu am legat criteriile de integritate de nicio lege. Legea este în vigoare din 2001 și dacă va rămâne sau nu este o chestiune care ține de Parlament sau de Curtea Constituțională”, a răspuns Klaus Iohannis.
De asemenea, întrebat dacă se teme de eventualitatea unei suspendări dacă nu va respecta voința poporului exprimată la alegeri adică Liviu Dragnea - premier, așa cum a sugerat un social-democrat, Iohannis a răspuns că nu se teme de niciun demers politic legitim.
Totodată, întrebat dacă este dispus să meargă până la dizolvarea Parlamentului în cazul în care nu se va ajunge la un consens cu privire la desemnarea noului premier, șeful statului a precizat: ”Eu nu văd de ce trebuie să luăm în calcul astfel de scenarii extreme. Cred că până la urmă toată lumea se va calma, va ateriza cu picioarele pe pământ și va proceda la realizarea unui guvern”.
Ulterior, şeful statului s-a întâlnit cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditați la București, context în care a reafirmat că, în ceea ce privește desemnarea noului prim-ministru, va face acest demers numai cu respectarea criteriilor de integritate.