Intrarea Domnului în Ierusalim. Duminica Floriilor

01 Apr 2018
Intrarea Domnului în Ierusalim. Duminica Floriilor Galerie foto (2)

Floriile reprezintă sărbătoarea care ne aminteşte intrarea triumfală a Domnului în Ierusalim, înainte de Patimi. Primele menţionări despre această sărbătoare provin din secolul al IV-lea. Sf. Epifanie îi atribuie două predici, iar pelerina apuseană Egeria (sau Etheria) descrie modul cum se sărbătorea aceasta duminica la Ierusalim spre sfârşitul secolului IV, scrie crestinortodox.ro.

În tradiţia populară, ziua semnifică reînvierea naturii. De Florii îşi sărbătoresc ziua onomastică toţi cei cu nume de flori şi este dezlegare la peşte în duminica a şasea din post.

Intrarea triumfală a Mântuitorului în Ierusalim pregătea biruinţa Sa asupra morţii şi deschiderea drumului de mântuire către Ierusalimul ceresc, pentru toţi cei ce aveau să creadă în El. De aceea creştinii Îl întâmpină pe Domnul cu ramuri verzi în această zi, ca la o înainte-prăznuire a Învierii Sale din morţi, scrie şi basilica.ro.

După un obicei străvechi, menţionat chiar în sec. IV de către pelerina Egeria şi generalizat în toată Biserica creştină, se aduc în biserici ramuri de salcie, care sunt binecuvântate şi împărţite credincioşilor, în amintirea ramurilor de finic şi de măslin, cu care mulţimile au întâmpinat pe Domnul la intrarea Sa trimfală în Ierusalim şi pe care noi le purtăm în mâini ca semn al biruinţei împotriva morţii.

Despre această sărbătoare Prorocul Zaharia scria: Bucură-te, fiica Sionului, iată Împăratul tău vine blând, şezând pe asină şi pe mânz, fiul celei de sub jug (Zaharia 9, 9). Iar David, în Psalmi, spune despre copii: Din gura copiilor şi a sugarilor Ţi-ai pregătit laudă (Psalm 8, 3).

Când a intrat Iisus în Ierusalim, scrie în Sfânta Scriptură, s-a cutremurat tot Ierusalimul, deoarece mulţimea, auzind de învierea lui Lazăr din Betania, dorea să-L vadă pe Iisus, însă era aţâţată de arhiereii răzbunători care aveau de gând să-L omoare. El însă ascunzându-Se, S-a făcut nevăzut de la faţa lor, iar când S-a arătat din nou, le grăia în pilde.

Sâmbătă, în ajunul praznicului împărătesc al Intrării Domnului în Ierusalim (Floriile), Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor au organizat în Bucureşti pelerinajul de Florii, la care au participat ierarhi, preoţi, monahi, monahii şi credincioşii mireni din Capitală şi din judeţul Ilfov. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră