Mike Benz, fost oficial al Departamentului de Stat al SUA și fondator al Foundation for Freedom Online, a adus în atenția publicului o posibilă influență externă asupra sistemului judiciar românesc, în contextul unei investigații controversate lansate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Benz, cunoscut pentru analizele sale asupra politicii cibernetice și a impactului organizațiilor internaționale asupra sistemelor judiciare, a comentat recent pe platforma X cazul judecătorului Vasile Alexandru, supranumit online „Eroul din Ploiești”. Acesta a stârnit controverse după ce a anulat decizia Curții Constituționale de a invalida alegerile prezidențiale din România din 2024.
Contextul situației este marcat de tensiunile legate de alegerile prezidențiale din 2024, anulate de Curtea Constituțională din cauza unor nereguli, inclusiv utilizarea extensivă a inteligenței artificiale și a campaniilor coordonate de dezinformare, conform unui raport al International Foundation for Electoral Systems (IFES). Decizia judecătorului Alexandru de a contesta această anulare a atras atât sprijin public, cât și critici dure, culminând cu lansarea unei investigații disciplinare de către CSM, care are puterea de a-i revoca acestuia dreptul de a profesa ca judecător.
Mike Benz sugerează că CSM, deși este un organism judiciar independent, ar putea fi influențat de programele de reformă judiciară finanțate de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) încă din 2003. Potrivit acestuia, în 2002, USAID a finanțat Asociația Baroului American (ABA) pentru a implementa reforme judiciare în Europa Centrală și de Est, inclusiv în România. Aceste reforme au dus la modificări constituționale în 2003, care au extins controlul CSM asupra judecătorilor români, conform unui raport al ABA. Benz face referire și la un istoric mai larg al influenței USAID în reformele judiciare din regiune, un subiect pe care l-a detaliat într-un livestream recent, unde a discutat despre modul în care astfel de programe pot afecta independența sistemelor judiciare naționale.
Reforma judiciară din România a fost un proces lung, intensificat după aderarea la Uniunea Europeană în 2007, cu scopul de a combate corupția și de a alinia sistemul la standardele UE. Cu toate acestea, procesul a fost adesea criticat pentru lipsa de transparență și pentru posibile influențe externe, așa cum este menționat în articole din International Journal for Court Administration. Cazul judecătorului Alexandru evidențiază tensiunile continue dintre independența judiciară și controlul instituțional în România, un subiect sensibil în contextul luptei pentru statul de drept, reglementat de Constituția României din 1991, revizuită în 2003.
Acest episod ridică întrebări despre echilibrul dintre reformele judiciare necesare și păstrarea unei independențe reale a justiției, într-un context în care influențele externe, fie ele din partea UE sau a altor actori internaționali precum USAID, continuă să fie un subiect de dezbatere.
"Am aruncat o singură privire asupra acestui Consiliu Superior al Magistraturii din România, un așa-zis „organism judiciar independent”, care tocmai a lansat o investigație împotriva acestui judecător, și aș paria orice că acest organism „independent” a fost influențat încă din 2003 de proiectele de reformă judiciară ale USAID."
a scris Mike Benz pe X
I just took one glimpse at this Superior Council of Magistracy of Romania "independent judicial body" court that just launched a probe into this judge and I will bet my ass to my elbow that this "independent" body has been penetrated since 2003 by USAID Judicial Reform projects https://t.co/VaJalTd2u1 pic.twitter.com/o28uIbaefJ
— Mike Benz (@MikeBenzCyber) April 25, 2025
And there it is. USAID funded the American Bar Association's Central Eastern Europe branch in 2002 to drive "judicial reforms" to this exact court in Romania and pass Constitutional changes in 2003 to drastically expand its power over Romanian judges.https://t.co/tMdwsaqDIX pic.twitter.com/LRYNsimZk9
— Mike Benz (@MikeBenzCyber) April 25, 2025